Política

Tres suïcides identificats

La fiscalia afirma que els tres kamikazes dels atemptats eren els germans Al-Bakraoui i Najim Laachraoui

Un quart atacant té una ordre de crida i cerca

Troben el testament d'un d'ells

La policia assegura que la bomba
més potent no va arribar a esclatar

Dos germans, dos ciutadans belgues, fitxats per vandalisme, però no per terrorisme, són dos dels tres suïcides que dimarts van perpetrar els atemptats que van estabornir Brussel·les amb una sagnia que va causar 34 morts i 270 ferits. Segons diversos mitjans belgues, el tercer kamikaze seria Najim Laachraoui, de 25 anys, sobre el qual ja pesava una ordre de crida i cerca europea per vinculació amb els atemptats del novembre a París. A més, un quart atacant, que segons algunes fonts seria Muhammad Abrini, va fugir i té una ordre de crida i cerca policial.

La fiscalia belga va confirmar ahir que els dos germans suïcides eren Khalid i Ibrahim al-Bakraoui, de 27 i 30 anys, respectivament, tots dos nascuts a Brussel·les. La investigació també assegura que Ibrahim es va immolar a l'aeroport de Zaventem (situat a uns 20 quilòmetres del centre de la capital belga), on hi va haver dues explosions, la segona causada per la immolació de Najim Laachraoui, mentre que Khalid es va llevar la vida en l'atac a l'estació de metro de Maelbeek.

Connexió amb Abdeslam

Khalid havia llogat amb identitat falsa un pis al carrer Dries, a Brussel·les, on el 15 de març es va produir un tiroteig amb un mort i dos fugitius, entre els quals hi havia presumptament Salah Abdeslam, implicat en els atacs del novembre passat a París i detingut quatre dies més tard. Els investigadors belgues van trobar en aquest mateix immoble una bandera d'Estat Islàmic, un rifle d'assalt, detonadors i diverses empremtes digitals dels autors dels atacs del novembre a París. Per la seva banda, el germà gran de Khalid, Ibrahim, va participar en un tiroteig contra la policia belga el 2010. Un any després, Khalid va ser condemnat per robatori.

La fiscalia va explicar ahir que la policia va localitzar el testament de Khalid en un ordinador que va trobar en una paperera. En aquest document, el gihadista admetia que no sabia què fer, que l'estaven buscant “a tot arreu” i que, si la seva acció “s'eternitzava”, ells i els altres membres de la cèl·lula corrien el risc “d'acabar en una cel·la” com Salah Abdeslam.

Entre els avenços de la investigació, la fiscalia va anunciar que un taxista va recollir tres dels sospitosos en un carrer del barri de Schaerbeek, on més tard es van fer batudes policials. Els gihadistes van traslladar els explosius en taxi i, segons la policia, la bomba més potent no va arribar a esclatar.

La investigació connecta els atemptats de Brussel·les amb els de París. El coordinador de la lluita antiterrorista de la Unió Europea, Gilles de Kerchove, va afirmar que els autors dels atacs a la capital belga pertanyen a la mateixa cèl·lula que va cometre els atemptats a França.

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, explicava ahir que Turquia va detenir i expulsar a Holanda un dels gihadistes dels atacs a Brussel·les el 14 de juliol: “El vam detenir el juny del 2015 a Gaziantep i va ser deportat. En vam informar l'ambaixada belga el 14 de juliol i Bèlgica el va deixar anar. Tot i les advertències que era un combatent estranger, Bèlgica no en va poder provar els vincles amb el terrorisme.” Segons la CNN turca, l'expulsat era Ibrahim al-Bakraoui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per a no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona