Política

Sis detinguts en operacions antiterroristes a Bèlgica

La premsa belga apunta que la policia hauria arrestat Bilal El Makhoukhi, amb antecedents relacionats amb el gihadisme

La Fiscalia va confirmar ahir la detenció de cinc persones, entre les quals hi hauria Mohamed Abrini i Osama Krayem

La Fiscalia Federal de Bèlgica va confirmar a última hora d'aquest divendres de la detenció de cinc persones en les operacions antiterroristes realitzades a Brussel·les al llarg de la jornada relacionades amb la investigació dels atemptats a la capital belga del 22 de març. Aquest dissabte al matí la premsa belga ha elevat a sis la xifra d'arrestats. Entre els detinguts hi ha Mohamed Abrini, un dels presumptes organitzadors dels atemptats del passat novembre a París, i Osama Krayem, àlies Naime Al Ahmed.

Segons la cadena de televisió flamenca VRT, el sisè detingut és Bilal El Makhoukhi, resident a Brussel·les. El mitjà no precisa quin paper hauria tingut El Makhoukhi en el doble atac terrorista a la ciutat del mes passat.

El sospitós va ser condemnat a cinc anys en el procés contra el grup progihadista Sharia4Belgium a Anvers, al nord del país. Després de complir dos anys de la pena va quedar en llibertat sota vigilància electrònica, que, segons VRT, va concluir el mes passat.

Aquest persona va viatjar a Síria a finals de 2012 per combatre a Alep i va tornar a Bèlgica ferit –va perdre una cama– al desembre de 2013.

Segons VRT, va ser detingut divendres a casa dels seus pares al districte de Laeken de Brussel·les, on la policia va mantenir oberta una operació fins a la nit. Al mateix temps va dur a terme un altre dispositiu al barri d'Anderlecth, on va ser detingut Mohamed Abrini.

Els investigadors se centren ara a determinar si Abrini, que ja era buscat com a còmplice de Salah Abdeslam –el suposat cervell dels atemptats de París–, és l'anomenat “home del barret”, el tercer sospitós que apareix a les imatges captades per les càmeres de seguretat abans de les explosions a l'aeroport de Zaventem-Brussel·les.

També volen aclarir si Krayem, al qual es relaciona també amb Abdeslam, és el “segon home del metro”, la persona que va ser vista parlant amb el kamikaze que es va immolar a l'estació de Maelbeek minuts abans de l'atemptat.

La Fiscalia creu que l'home que va parlar amb el suïcida del metro és el mateix que va ser vist en un complex comercial del centre de Brussel·les comprant les maletes utilitzades per a l'atac a l'aeroport.

Dels altres tres homes detinguts divendres segons la Fiscalia, només se sap que un d'ells respon al nom d'Hervé B.M i que va ser arrestat juntament amb Krayem. El ministeri públic no ha donat detalls sobre la identitat dels altres dos detinguts amb Abrini.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia