Política

estats units

terrorisme

L'autor de la massacre d'Orlando era client habitual del club gai

Diversos clients habituals de Pulse confirmen que l'havien vist abans allà i que quan s'emborratxava es posava “bel·ligerant”

Els investigadors analitzen aplicacions de cites per a homosexuals que utilitzava l'autor de l'atemptat

Omar Mateen, l'home que va matar 49 persones diumenge en un atac contra el club d'ambient gai Pulse a Orlando, havia utilitzat diverses vegades un aplicació mòbil de cites per a homosexuals i havia estat en diverses ocasions en aquest mateix local, segons han explicat diversos testimonis al diari Los Angeles Times .

Kevin West, un client habitual del club Pulse, ha assenyalat que Mateen li enviava missatges de tant en tant des de fa un any usant una aplicació per a cites entre homosexuals anomenada Jack'd, si bé mai no van arribar a quedar fins que el va veure diumenge entrant al club abans de perpetrar la massacre.

West estava portant un amic al club quan es va adonar que Mateen, al qual coneixia de vista però no pel seu nom, va travessar el carrer portant una gorra negra i un telèfon mòbil negre a la 1 de la matinada, just una hora abans que comencés a disparar contra els clients del club. “Anava davant meu, li vaig dir ‘Hey!' i ell es va donar la volta i em va dir ‘Hey!', saludant amb el cap, ha explicat West.

Un mínim de quatre clients habituals de Pulse van informar el diari Orlando Sentinel aquest dilluns que creien haver vist Mateen abans al local. “A vegades se n'anava a una cantonada i s'asseia i bevia sol i altres vegades es posava tan borratxo que era sorollós i bel·ligerant”, ha assegurat Ty Smith, que també utilitza el sobrenom d'Aries. Aquest home ha afirmat que va veure Mateen un mínim d'una dotzena de vegades.

“No havíem parlat gaire amb ell però recordo que ens explicava coses sobre el seu pare en algunes ocasions”, ha afirmat Smith. “Ens va dir que tenia dona i un nen”, ha assenyalat.

West ha explicat que quan va veure les fotos de Mateen en els mitjans es va acostar a una comissaria i els agents el van interrogar i li van mostrar una foto de l'autor de l'atac. “És ell”, va dir als agents abans d'entregar-los el seu mòbil amb la informació del seu compte de l'app Jack'd. La Policia encara tenia en el seu poder el seu telèfon dilluns a la nit.

Mateen era un vigilant de seguretat nascut a Nova York qualificat per la seva exparella com una persona inestable i un maltractador. Va comprar legalment les armes amb què va perpetrar la massacre. El seu pare havia explicat que era homòfob.

Els investigadors, segons Los Angeles Times, estan analitzant les informacions que assenyalen que Mateen va visitar diversos clubs per a homosexuals i que utilitzava aplicacions de cites per a gais. “Estem vigilant aquest espai”, ha assenyalat un responsable policial.

Aquest dilluns, el director del FBI, James B. Comey, ha indicat que Mateen s'hauria radicalitzat pel contacte amb islamistes a Internet, però que també hauria expressat el seu suport a grups radicals que s'oposaven entre ells de manera violenta.

El dia de la massacre, Mateen va assegurar que estava atacant el club Pulse en nom del líder d'Estat Islàmic, Abu Bakr al Baghdadi. Mateen, segons els investigadors, havia expressat la seva solidaritat amb els autors de l'atemptat de Boston el 2013, els germans Dzokhar i Tamerlan Tsarnaev, i amb un terrorista suïcida estatunidenc que pertanyia al Front al Nusra, la filial d'Al-Qaida, que s'oposa a Estat Islàmic.

Comey va explicar que l'FBI havia investigat Mateen durant onze mesos després d'haver dit als seus companys de feina el 2013 que tenia familiars connectats amb Al-Qaida al mateix temps que assegurava que era membre d'Hezbollah, el partit milícia xiïta libanès. Tant Hezbollah com Al-Qaida s'oposen a Estat Islàmic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona