Política

gibraltar

campanya pel 'brexit'

David Cameron cancel·la el seu míting a Gibraltar

El primer ministre del Regne Unit considera que el “correcte” és interrompre tots els actes de campanya després del “terrible atac a Jo Cox”

La primera visita d'un cap de govern britànic al penyal des de 1968 ha generat malestar entre l'executiu espanyol en funcions

El primer ministre del Regne Unit, David Camerno, ha anunciat aquest dijous que cancel·la el seu acte a Gibraltar en suport de la permanència del país a la UE. Tant els partidaris com els detractors del Brexit han suspès tots els actes de la campanya del referèndum del 23 de juny després de l'atac contra una diputada laborista a Birstall, al nord d'Anglaterra. La víctima, que rebut dos trets i ha estat apunyalada, es troba en estat crític.

En un missatge a les xarxes socials just després d'aterrar al penyal, Cameron ha indicat que “és el correcte que tota la campanya s'hagi suspès després del terrible atac a Jo Cox”. Per aquest motiu, ha decidit “no continuar amb el míting d'aquesta nit a Gibraltar”, tot i que manté la visita al territori, la primera d'un cap de govern britànic des de 1968.

El primer ministre, que precisament volava en direcció a l'enclavament britànic quan s'ha produït l'incident, ha expressat la seva profunda preocupació per l'estat de Cox. En aquest sentit, ha assegurat que tots els seus “pensaments i oracions” estan amb aquesta diputada, favorable a la permanència a la UE.

Cameron havia estat convidat a participar en l'acte a Gibraltar per Gemma Vázquez, que dirigeix la campanya a favor de la permanència del Regne Unit a la UE en aquest territori d'ultramar situat al sud de la península ibèrica. El premier tenia previst quedar's-hi durant tres hores per participar en un míting de la campanya del 23-J, on també havia d'intervenir el ministre principal i líder laborista a Gibraltar, Fabián Picardo.

A primera hora d'aquesta tarda, la plaça de Casemates ja s'havien instal·lat les graderies per al míting i lluïa banderes del Regne Unit, d'Anglaterra (la creu de Sant Jordi) i la pròpia de Gibraltar.

La presència de Cameron al penyal ha provocat reaccions de rebuig per part del govern espanyol en funcions. El president de l'executiu, Mariano Rajoy, ha expressat el seu malestar pel viatge de Cameron i ha defensat l'“espanyolitat” d'aquest territori triomfi o no el Brexit.

El minitre espanyol d'Exteriors en funcions, José Manuel García-Margallo, ha qualificat la visita d'“extraordinàriament inoportuna”. “Entenc que Cameron està intentant aconseguir fins el darrer vot per sortir del laberint en el que està immers el Regne Unit, però s'ho podia estalviar”.

Per la seva part, el ministre d'Interior en funcions i candidat del PP a les eleccions del 26-J per Barcelona, Jorge Fernández Díaz, ha demanat al polític britànic que per fer campanya en el marc del Brexit “que vagi al Regne Unit i no a una colònia” com, segons ell, és Gibraltar. Fernández Díaz ha insistit que Gibraltar és “una colònia i que el procés de descolonització s'ha de fer respectant el principi d'integritat territorial i no el d'autodeterminació i s'ha demanat al Regne Unit que compleixi amb la legalitat internacional, amb les resolucions de Nacions Unides que ens obliguen a negociar”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia