Política

Regne Unit

El referèndum sobre la Unió Europea

Margallo veu un nou referèndum a Escòcia

El ministre d'Exteriors espanyol considera que tots els referèndums que s'han fet a Europa sobre al UE han acabat malament perquè han prevalgut les emocions

Reitera que un cop es formalitzi la sortida britànica de la UE l'Estat tornarà a aixecar la frontera a Gibraltar i proposa la cosobirania del penyal

El ministre espanyol d'Exteriors en funcions, José Manuel García-Margallo, creu que el resultat del referèndum al Regne Unit a favor de la sortida de la Unió Europea (UE) tindrà, entre altres conseqüències, la d'un nou referèndum d'independència a Escòcia.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Margallo ha constata que els escocesos han votat majoritàriament (62%) a favor de continuar a la Unió i augura que aquest territori demanarà un nou referèndum d'independència del Regne Unit “perquè volen continuar a la UE”.

Margallo ha lamentat el Brexit i ha assenyalat que tots les consultes que s'han convocat sobre Europa han “acabat malament perquè han prevalgut les emocions”. “Cameron estava jugant amb foc, amb el referèndum d'Escòcia i el Brexit, ha estat una pèssima decisió”, ha sentenciat.

Sobre les conseqüències de la sortida del Regne Unit, el ministre preveu que “precipitarà un procés federal de tots els països que comparteixen l'Euro”.

Margallo s'ha mostrat convençut que “la retirada del Regne Unit no és el principi del final del projecte europeu”. A més, ha recordat que ara s'obre un període relativament llarg “per tancar l'acord de divorci, i després fixar les noves relacions”.

En una entrevista a Rac1, el ministre també ha posat el focus en la qüestió de Gibraltar. Ha assegurat que un cop es formalitzi la sortida de la UE l'enclavament britànic a la península ibèrica tornarà a ser un territori extern a la UE i ha proposat un període transitori de cosobirania, amb un estatut personal perquè els gibraltarenys mantinguin la nacionalitat britànica si així ho volen i un estatut fiscal propi.

“Gibraltar, en el moment en què entra en vigor el tractat de retirada, passa a ser un país tercer. La tanca és una frontera externa de la UE, i els tractats no s'apliquen a Gibraltar. I quan es discuteixen les relacions UE-Regne Unit, Gibraltar no pot formar part de les discussions”, ha assegurat.

Pel que fa a les conseqüències del Brexit i un eventual nou referèndum a Escòcia en relació amb Catalunya, García-Margallo ha incidit en què l'ordenament constitucional britànic preveu, quan el Parlament així ho decideix, la possibilitat de fer un referèndum, cosa que “no és el cas de la legislació espanyola”.

“El referèndum d'autodeterminació de Catalunya és contrari a la Constitució, que diu, amb bon sentit, que la sobirania pertany a tot el poble espanyol, no a una part”, ha dit en declaracions a Antena 3.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona