Política

Eleccions 26-J

Rajoy: “Els referèndums divideixen molt profundament les societats”

El candidat del PP a la reelecció considera que “només s'han de fer en circumstàncies molt excepcionals”

El president del govern espanyol en funcions llança un missatge “d'estabilitat institucional i econòmica” d'Espanya

El president del govern espanyol en funcions i candidat del PP a la reelecció, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest divendres en una entrevista a la COPE que la victòria del ‘Brexit' demostra que els referèndums són una eina que “només” s'ha d'utilitzar en “circumstàncies molt excepcionals”, perquè “divideixen molt profundament les societats”. Rajoy ha assegurat que a ell no li agraden els referèndums, i ha recordat que exponents de l'extrema dreta com Marine Le Pen i altres “extremistes de tota mena” europeus ja s'han apuntat a aquesta fórmula

“El referèndum és un instrument que existeix però que cal utilitzar amb molt de compte perquè com a mínim divideix molt profundament les societats, i crec que si se'ns elegeix als polítics és perquè siguem capaços de tenir la responsabilitat, el coratge i la determinació d'adoptar decisions difícils i no traslladar-les al conjunt de la gent”.

En aquest sentit, ha assegurat que ell no és partidari de consultar els ciutadans. “Personalment a mi no m'agraden els referèndums”, ha dit, “i crec que només s'han de fer en circumstàncies molt excepcionals” perquè “els governants estem per això, i no per traslladar les decisions difícils a la gent”.

Abans, en una declaració institucional des de La Moncloa, Rajoy ha volgut llançar un missatge “d'estabilitat institucional i econòmica” d'Espanya davant del ‘Brexit' votat pels ciutadans del Regne Unit i ha assegurat que no són moments per “alimentar o afegir incerteses”, sinó per expressar “serenitat i tranquil·litat”.

Així, ha assegurat que el govern espanyol està preparat per a aquesta decisió, que arriba quan el país està sortint de la crisi econòmica, fet que segons la seva opinió permetrà afrontar “amb solidesa” les possibles “turbulències” de la sortida del Regne Unit de la Unió. “Fa tan sols uns anys podria haver precipitat Espanya a la fallida o al rescat. No és el cas”, ha declarat.

El seu missatge ha estat centrat a calmar els ciutadans, les empreses i els mercats perquè, ha subratllat, res canviarà en la relació amb el Regne Unit durant els dos anys que pot durar la negociació per preparar la seva sortida. Ni els drets ni les obligacions es veuran alterats en aquest temps.

I només ha fet una referència que aquest diumenge hi ha eleccions generals a Espanya: ell està convençut que la immensa majoria d'espanyols aposta per més integració europea, tant econòmica com política, per l'estabilitat i integritat de la zona euro i per les reformes de les institucions comunitàries.

Rajoy ha recordat que dimarts participarà a la reunió del Consell Europeu però que abans es posarà en contacte amb els líders de les principals forces polítiques del país per recavar la seva opinió i per oferir-los també la informació que disposi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia