Política

País Basc

Units Podem s'imposa en vots i escons

Desplaça el PNB al segon lloc i l'esquerra abertzale repeteix resultat

UPN es manté davant dels morats a Navarra

Clara victòria d'Units Podem al País Basc, on la participació va ser la tendència general i va tenir una forta davallada, concretament va baixar set punts respecte del desembre, en situar-se en el 51,36%.

La suma de Podem i Izquierda Unida ha funcionat i la coalició d'esquerres no només va guanyar ahir en vots com en el 20-D sinó també en escons i va desplaçar el PNB a la segona posició. Units Podem va aconseguir sis diputats, un més que fa sis mesos, en obtenir el 29,05% dels vots, mentre que el partit nacionalista que lidera el lehendakari, Iñigo Urkullu, va perdre un diputat i es va quedar en cinc, en aconseguir el 24,92% dels sufragis: dos per Biscaia, un per Àlaba i un altre per Guipúscoa.

Com fa sis mesos, el tercer lloc va ser per als socialistes amb el 14,25% dels vots i tres diputats, un per cada territori, mentre que el quart i el cinquè llocs van tornar a ser per a EH Bildu i el PP, amb dos escons cadascun i el 13,30% i 12,85% dels vots, respectivament. Els dos representants dels independentistes bascos van ser tots dos per Guipúscoa, mentre que el PP va aconseguir un diputat per Àlaba i un altre per Biscaia, i es van quedar sense representació a Guipúscoa.

A les portes de les eleccions al Parlament de Vitòria, previstes per al proper mes d'octubre, és important tenir en compte el resultat de l'esquerra independentista basca, que encara no ha aconseguit emprendre la remuntada tot i la posada en llibertat d'Arnaldo Otegi i la seva participació en la campanya electoral.

A diferència del PNB, a Navarra UPN va repetir resultats: va empatar en escons però va guanyar en vots. UPN va treure dos diputats, els mateixos que Units Podem, però per menys percentatge de vots, mentre que el cinquè escó en joc va ser per als socialistes. La participació també va baixar i va quedar en 51,77% contra el 59% de fa sis mesos.

UPN-PP va sumar el 31,88% dels vots, seguit d'Units Podem amb el 28,33%; el PSN (17,36); EH Bildu (9,38%), C's (6,10%), i Geroa Bai (4,28%), que tornen a quedar-se sense representació en el Congrés.

Les eleccions d'ahir van evidenciar una notable pèrdua de vots de Geroa Bai, al capdavant del govern foral de Navarra de la mà d'Uxue Barkos, que es dóna la curiositat que va visualitzar-se en l'escena política precisament a la cambra baixa, on durant diverses legislatures va
ser diputada, l'única del grup.

LA XIFRA

1
diputat
va guanyar Units Podem respecte del 20-D i un també és el que va perdre el PNB


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES