Política

POLÍTICA

En Comú Podem repeteix triomf a les grans ciutats metropolitanes

La formació liderada per Xavier Domènech s'imposa a disset dels dinou municipis de més de 50.000 habitants

A Manresa i a Sant Cugat, les excepcions, ERC arrabassa el primer lloc a CDC

Sembla que sis mesos no han estat prou temps per modificar de manera substancial les preferències polítiques dels habitants de la regió metropolitana de Barcelona. Grosso modo, els resultats registrats ahir són força semblants als que les urnes van dictar al desembre. Si aleshores En Comú Podem va fer saltar la sorpresa i es va imposar a disset de les dinou ciutats de la regió amb més de 50.000 habitants, la formació liderada per Xavier Domènech repeteix victòria mig any després, als mateixos municipis, incloent-hi les tres ciutats més poblades del país: Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat i Badalona. Així doncs, En Comú Podem ha superat amb nota l'envit de ser la formació a batre.

Les dues úniques excepcions són les mateixes ciutats del mes de desembre, Manresa i Sant Cugat del Vallès, on sí que es percep un canvi destacat: CDC perd la primera posició i veu com ERC li passa al davant. En aquests dos casos, En Comú Podem ocupa el tercer lloc. En tot cas, la baixada de participació ha provocat que la formació lila perdi vots pel camí. Al desembre, a la regió metropolitana, en va obtenir 510.808 i ahir, en el moment de tancar aquesta edició i quan algunes ciutats estaven a unes dècimes de tancar el recompte, va aconseguir 436.598 suports a les urnes.

Així doncs, les dues formacions que havien acaparat durant molts anys la majoria de vots, el PSC i CDC, en aquesta cita electoral han vist com no són ni una ombra del que havien arribat a ser. Ni socialistes ni convergents no poden celebrar un sol triomf a les grans ciutats de la regió metropolitana, tot i que és cert que el PSC manté la segona posició i no s'ha vist superada per l'allau independentista. Fins i tot a Santa Coloma de Gramenet, on les municipals de fa un any van atorgar al PSC de Núria Parlón una majoria absoluta, han pogut frenar la marea lila. Al desembre de l'any passat, els socialistes ja no van guanyar a cap municipi metropolità de més de 50.000 habitants tot i que tant el 2004 com el 2008 s'havien imposat a les 19 ciutats. L'hegemonia socialista, doncs, sembla que ja és història ja que, tot i que ocupa la segona plaça, queda lluny del vencedor.

D'altra banda, aquestes eleccions generals han tornat a posar de manifest que a Catalunya i, de retruc, a la regió metropolitana, s'imposen amb claredat les formacions que s'han manifestat a favor del dret a decidir. Entre En Comú Podem, ERC i CDC, a les grans ciutats de Barcelona tenen més de 850.000 vots. Fa mig any, les tres formacions en van aconseguir 1.103.951. Entre el PSC, el PP i Ciutadans, els tres partits clarament en contra de la celebració d'un referèndum sobre la independència de Catalunya han obtingut, als principals municipis de la regió metropolitana, uns 715.000 vots. Al desembre la quantitat va ser de 881.652.

Pel que fa a les dues formacions independentistes que han concorregut a les eleccions generals, ERC i CDC, ahir van aconseguir prop de 412.000 vots. Fa mig any, amb una participació més gran, els suports per les dues forces van ser de 515.965 vots. Esquerra, com fa sis mesos, va ocupar el tercer lloc al podi de la regió metropolitana. El Partit Popular, tot i l'escàndol que ha acompanyat el seu candidat Jorge Fernández Díaz durant el tram final de la campanya, ha estat la quarta força en nombre de vots. Quan falta poc per tancar l'escrutini, podria ser que C's superés CDC a la regió metropolitana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia