Política

CDC aconsegueix mantenir els vuit diputats del 20-D

Homs avisa que els seus vots al Congrés “aniran a preu d'or” i serviran per fer fora el PP de La Moncloa

Mas recorda que l'independentisme hauria guanyat si hagués anat junt als comicis

Quan al Museu Marítim, on els convergents seguien la nit electoral, es van ensenyar els primers números de l'escrutini, hi va haver aplaudiments i algun crit dels militants. Les primeres xifres donaven vuit diputats als convergents, un resultat que ja no es va moure al llarg de la nit. Aquest és el mateix resultat que va obtenir el 20-D i el pitjor resultat que havien obtingut –com a coalició, amb Unió– en unes eleccions estatals, el 1979. Però tot i així, tenint en compte les enquestes que els auguraven una davallada i l'ensurt del sondeig del vespre, CDC va respirar alleujada quan es van confirmar els vuit diputats. També es va sentir alguna exclamació entre els militants quan ERC es va situar amb nou diputats, el mateix resultat del 20-D i que, per tant, li permet no perdre roda dels republicans pel que fa a la xifra d'escons. Quant a vots, amb una participació a Catalunya tres punts per sota, CDC experimenta
un descens de gairebé 100.000 vots: dels 567.253 vots del 20-D passa als 480.890 (amb el 99,78% escrutat). També augmenta la distància de vots amb ERC, un forat que ara sobrepassa la franja dels 100.000 vots.

Segurament per com havia començat la nit, els líders de CDC van aparèixer a valorar els resultats somrients i amb forts aplaudiments de la militància. “Hem treballat contra pronòstic en tota la campanya, i vist els pronòstics el resultat ens deixa un regust positiu”, va afirmar el cap de cartell al Congrés, Francesc Homs, que va advertir que els vots de CDC “aniran a preu d'or” i va celebrar que “l'independentisme torna a ser decisiu en la política espanyola”. “A Madrid, sense nosaltres ho tenen molt complicat, o fan una gran coalició o repeteixen les eleccions o passen per nosaltres”, va advertir, en la mateixa línia, el president de CDC, Artur Mas. Homs va posar els seus vots a disposició de “fer fora el PP de La Moncloa” i Mas també els va posar a disposició del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el seu full de ruta independentista, que considera avalat.

En clau més catalana i de futur, Mas no es va estar de llançar un avís a ERC: “Si ha guanyat En Comú Podem és perquè no ha estat possible la unitat del món sobiranista.” El president Puigdemont va certificar la “poca bona salut” amb què aquests comicis deixen la via del referèndum. Als favorables al dret a decidir, els va alertar que es demostra que “no hi ha cap més alternativa” i va instar els partits que “han fantasiejat amb la idea d'un referèndum que se sumin a la idea de construcció d'un país independent”.

Resultat quasi calcat

Pel que fa a la distribució dels diputats, el resultat de CDC va ser calcat al 20-D i no va arribar a obtenir el segon escó per Lleida que fa mig any se li va escapar per només 600 vots: quatre diputats per Barcelona, dos per Girona (on, això sí, va passar a ser segona força en nombre de vots, darrere d'ERC), un per Lleida i un altre per Tarragona. Aquestes són les últimes eleccions en què CDC s'ha presentat sota les sigles de sempre del partit. Al juliol afrontarà el seu procés de refundació per crear un nou partit i sembla superat el temor de l'efecte d'una hipotètica patacada electoral. La campanya de CDC ha basculat cap a convertir en central la figura del president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Els resultats semblen donar un cop de mà a l'estratègia del partit i atorgar-li oxigen perquè al juliol afronti el seu repte intern sense urgències greus. “Iniciem el procés fundacional per seguir sent molt més útils a la societat a la qual hem servit”, va dir Mas, per tancar la nit.

LES FRASES

Pesi a qui li pesi, l'independentisme torna a ser decisiu
Francesc Homs
cap de llista de cdc
Si ha guanyat En Comú Podem és perquè no ha estat possible la unitat del món sobiranista
Artur Mas
president de cdc
El 20-D va constatar la mort de la tercera via i avui es comprova que el referèndum no té bona salut
Carles Puigdemont
president de la generalitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA
política

El ple de Girona aprova incrementar el preu de les zones blava i verda

girona