Política

Demarcació de Lleida

ERC ocupa el primer lloc a Lleida i el PP recupera l'escó

Els republicans guanyen a les comarques lleidatanes en sufragis i el PP, que es beneficia de la caiguda de Ciutadans, rep suficients vots de la dreta per arrabassar el darrer escó al PSC

ERC es va convertir ahir per primer cop des de la represa democràtica en la força més votada en unes eleccions estatals a la demarcació de Lleida. Els republicans van superar CDC per 4.500 vots, quan en les eleccions del desembre passat havien quedat per sota dels convergents per una xifra similar. ERC ja es va convertir en la primera força a la demarcació en les municipals del 2015, però no va poder mantenir la posició el 27-S ni en les estatals del desembre. Ahir sí. L'eufòria entre els republicans era més que evident, sobretot al principi de la nit, quan els sondejos televisius i les primeres dades de recompte els atorgaven dos diputats. Aquesta expectativa no es va complir i va ser l'únic puntet amarg d'una nit que van qualificar de gran èxit.

Finalment, doncs, només Xavier Eritja tornarà al Congrés de Madrid. Hi anirà acompanyat del convergent Antoni Postius, ara en segona posició, i del representant d'En Comú Podem, Jaume Moya, repetint el tercer lloc aconseguit al desembre i que llavors va ser una de les sorpreses. Ahir no ho va ser, tothom hi comptava.

El PP entra, el PSC surt

Sí que va ser una de les sorpreses de la nit a Ponent l'assignació del quart i últim diputat de la demarcació, que ha anat a parar al PP. José Ignacio Llorens s'ha beneficiat de la caiguda en picat de Ciutadans, que a la demarcació ha perdut més de cinc mil vots. El PP, de fet, és l'únic partit que ha guanyat vots respecte al desembre, gràcies presumiblement al retorn de votants dretans que fa uns mesos van apostar pel partit de Rivera i ara s'han tornat a reagrupar a l'entorn del PP. Els populars havien posat molta carn a la graella per intentar recuperar l'escó perdut per Llorens al desembre, i Lleida va ser l'única ciutat catana, a part de Barcelona, on Rajoy va fer campanya.

L'escó recuperat pel PP va en detriment del PSC. Mònica Lafuente no podrà repetir com a diputada. Al desembre va aconseguir l'escó in extremis, per dos mil vots de diferència sobre Llorens. Ara, però, s'ha girat la truita i aquests dos mil vots de diferència ho són a favor del popular. L'únic consol, petit, per als socialistes de Ponent és que han aguantat en percentatge i han augmentat la diferència en relació amb C's.

ECP i PP, forts a Lleida

Els resultats a Lleida ciutat mereixen un comentari a part. En Comú Podem ha tornat a ser la força més votada, però ara sense la diferència clara de fa mig any: l'estirada que ha fet el PP a la ciutat, paral·lela a la caiguda de C's, ha situat els populars gairebé a les portes de ser la primera força a la ciutat, només per un miler de vots. ERC ha passat a la tercera posició i el PSC, que governa a la Paeria, a la quarta.

LES FRASES

Decebut pel retorn de la pitjor dreta, amb el vot de la por i la patacada de C's. Lamentable.
Jaume Moya
Cap de llista ecp
L'abstenció ens ha perjudicat, i hem aguantat en un context difícil. Felicitem els guanyadors
Antoni Postius
Cap de llista cdc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Israel ataca l’Iran amb drons

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional espanyola tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona