Successos

Situen el sospitós del cas Jubany a l’escenari del crim

Testimonis asseguren al jutjat que Santiago Laiglesia vivia al bloc de Sabadell des d’on van llançar la víctima daltabaix del terrat el desembre del 2001

La família ha aconseguit que es reobri la causa

Tres persones que van declarar ahir com a testimonis pel cas, reobert fa poc, de l’assassinat de la bibliotecària de Sentmenat Helena Jubany van situar el principal sospitós, Santiago Laiglesia, “en el lloc dels fets i en el moment dels fets”, tal com va revelar l’advocat de la família Jubany, Benet Salellas. El lletrat va aconseguir que el jutjat reobrís la causa, el juny passat, quan feia 15 anys que s’havia dictat el sobreseïment per la mort de Jubany, que el 2 de desembre del 2001 va ser llançada, drogada, inconscient i amb la roba i els cabells encesos, des d’un terrat d’un edifici de Sabadell, el número 48 del carrer Calvet d’Estrella. El 3r 2a del bloc és el pis on tot fa pressuposar que va estar Helena Jubany des que va desaparèixer, el divendres 30 de novembre, fins que la van llançar daltabaix del terrat, la matinada del diumenge 2 de desembre. I en aquest pis, l’acusació hi situa Santiago Laiglesia, el principal sospitós. Laiglesia, però, formalment investigat en la causa, no va ser mai detingut. En canvi, sí que va ser detinguda i empresonada Montse Careta, companya de Santiago Laiglesia, ja que ningú dubta que residia en aquest habitatge. Careta es va suïcidar a la presó sense que expliqués mai en quines circumstàncies va morir Helena Jubany, companya seva a la Unió Excursionista Sabadell (UES). La importància dels testimonis que van declarar ahir és que asseguren que Laiglesia residia al mateix habitatge, i tomben així les coartades segons les quals ell no vivia al domicili els dies dels fets, sinó que era en un altre lloc. Un dels testimonis, un veí del bloc, que havia treballat de carter, va assegurar amb rotunditat que el nom de Laiglesia sortia a la bústia de l’habitatge. Hi havia citat un segon veí, que també manté que havia vist Laiglesia al bloc i que el considerava veí. Però un error en la citació va frustrar aquesta declaració. Pare i fill es diuen igual i el jutjat va citar el fill i el testimoni era el pare.

Un dels testimonis que van declarar ahir va ser precisament la germana de Montse Careta, Imma, que sempre ha defensat que la seva germana era innocent i també assenyala Laiglesia com a responsable. Imma Careta va aportar dades que també situen Laiglesia a la casa de la seva germana. Va dir, per exemple, que el Nadal del 2001, pocs dies després del crim, van fer un sopar de família al pis en què també hi havia Santiago Laiglesia. Imma Careta va aportar documents de la seva germana, com ara cartes i postals, i dades, com la compra d’un llit de matrimoni, que avalen que al pis hi vivien tots dos. Va ser clau també la declaració d’un altre testimoni, un activista contrari a la construcció d’un camp de golf que es projectava a Sabadell, que va assegurar que Santiago Laiglesia i Montse Careta no eren en l’acte de protesta contra el camp de golf que es va fer el diumenge. Laiglesia va assegurar que hi van anar. Però eren molt pocs i el testimoni té molt clar que no hi van anar.

Després de la declaració de tots aquests testimonis, aportats per la família Jubany i ara avalats ja en seu judicial, el lletrat Salellas demanarà al jutjat que encarregui una investigació als Mossos perquè facin noves proves i pericials per esclarir la mort i qui hi va estar implicat. A part de Laiglesia, la família sospita que dos homes més, membres de la UES, hi podrien estar implicats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia