Successos

Els crims d’un any de pandèmia

El confinament i la limitació de moviments no van frenar l’actuació dels homicides, i durant l’any passat es van comptabilitzar 47 morts de caire criminal a Catalunya, de què un 91% estan resolts policialment

Quaranta-set casos de persones víctimes d’homicidi és van detectar a Catalunya durant l’any 2020. La xifra és inferior a la de l’any anterior (quan es van comptabilitzar 63 morts homicides), però més elevada que la del 2018 (43), cosa que permet concloure que, a pesar de la pandèmia, el confinament i les restriccions, l’índex de crims es va establir amb una mitjana d’un cada setmana, un percentatge similar al d’altres anys. I precisament va ser durant el confinament, amb la prohibició de sortir al carrer, que la ciutat de Barcelona va patir l’actuació d’un assassí en sèrie que actuava justament al carrer i triava la víctimes entre els sensesostre que dormien a la intempèrie. L’arribada del coronavirus va fer canviar els protocols d’actuació de la investigació criminal: aixecaments i autòpsies es van fer amb precaucions i limitacions, però l’efectivitat no es va veure afectada. Ho demostra que 43 dels homicidis del 2020 (un 91%) estan resolt policialment. Un percentatge més elevat que el 63% de resolucions amb què es va tancar el 2019. D’aquest any, encara queden pendents de resoldre casos transcendents, com ara el de l’assassinat de l’Hèctor, un informàtic de Barcelona apunyalat al carrer el 28 de juny del 2019 a Sabadell. No s’han pogut trobar els assassins, tot i que unes càmeres els van captar. També està pendent els cas de Xavier Costa, el marit de la mestressa de la perruqueria Spejo’s de Barcelona, abatut per un pistoler a dins de la perruqueria, el 6 de juliol del 2019.

Setze dels homicidis del 2020 (un 34%) es van perpetrar en l’àmbit familiar. Es van donar casos de dones assassinades pel company, però també fills que van matar els pares i mares que van causar la mort dels seus nadons. I també baralles entre parents que van acabar amb algú mort. De les víctimes d’homicidi del 2020, 17 (un 38%) eren dones i en 15 dels casos (un 31%), les víctimes eren d’origen estranger. També eren estrangers un 38% dels homicides identificats.

6 de gener
Nit de Reis tràgica a Esplugues de Llobregat. Un noi d’origen dominicà, Rubén Darío, de 27 anys, mata la seva dona, Mònica Linde, auxiliar de vol de la companyia Easyjet, i la filla de tots dos, Ciara, de 3 anys. És arrestat i empresonat.

19 de gener
Un mosso destinat a seguretat ciutadana de la comissaria de Terrassa, Carlos Portero Ribas, mata a trets la seva excompanya Judit Sánchez Monedero i després se suïcida amb la seva arma reglamentària. El crim es perpetra al pàrquing del bloc de Terrassa on ella vivia amb la seva mare.

20 de gener
Apareix un assassí múltiple a Barcelona. Un home suec de 30 anys, John Musetescu Werberg, mata tres persones sense causa aparent. Primer, apunyala un home, Héctor Núñez, a casa seva, incendia el pis i es despenja pel balcó. Va a una altra casa i mata una dona de 77 anys, Rosita Díaz, i la llença pel forat de l’escala. I, finalment, apunyala mortalment el periodista de l’oficina de comunicació de l’Ajuntament de Barcelona David Caminada, que mor dos dies després.

28 de gener
Troben el cadàver de Rosa Navarro, de 40 anys, a casa seva a Sant Joan Despí i arresten el seu company, Andrés Ángel, a l’aeroport del Prat quan intentava fugir del país.

29 de gener
Maten d’una punyalada al mig del carrer a Sabadell un home colombià de 36 anys, Germán Alberto Rodas Rodas. Rodas va discutir al carrer amb una parella i l’home el va apunyalar. Els Mossos detenen la parella sospitosa al mes de juny. L’home és empresonat.

1 de febrer
Troben assassinat a casa seva a Puigcerdà Vasile Prodan Lucaci, un paleta de 62 anys, que, el dia abans, havia fet un convit de menjar i beure amb amics per celebrar que havia cobrat una feina. Tres dies després, detenen a Girona un sospitós, Stepan Lescov.

8 de febrer
Troben a Campredó, a la llera del riu Ebre, el cadàver d’un home amb signes d’haver estat torturat i amb dos trets a l’esquena. La víctima, que estava nua, aparentava uns 40 anys i tenia les mans amputades. Tot fa pensar que el van matar en un altre lloc i el van llençar, i que, després, el cabal de l’Ebre, durant les pluges, el van arrossegar cap avall. Se sospita d’una revenja entre narcotraficants. El cas l’investiga la Guàrdia Civil, ja que el cos va ser trobat a l’aigua.

15 de febrer
Un home senegalès mor després d’una baralla al carrer a Nou Barris, Barcelona, i els agressors fugen. El 27 de febrer, els Mossos detenen dos homes hondurenys.

16 de febrer
Un client intenta estavellar un got contra un porter del bar Tocs de Figueres. El vigilant li clava un cop de puny i l’home, de 52 anys, cau, es lesiona greument i mor unes hores després al l’hospital Josep Trueta de Girona. Detenen el vigilant, que s’havia entregat, per homicidi imprudent i surt en llibertat.

18 de març
Primer crim en situació de confinament. Un sensesostre mor en una baralla amb un altre rodamón davant d’un supermercat del carrer Sardenya de Barcelona, a prop de la Sagrada Família. La Guàrdia Urbana deté un sospitós, però no s’acredita que fos l’autor i queda en llibertat. Cas sense resoldre.

28 de març
Una trobada d’homes marroquins per fer les paus d’una baralla del dia abans acaba amb un home mort a Sant Quirze del Vallès. Els Mossos detenen l’autor, que va clavar un tornavís a la víctima, i és empresonat.

8 d’abril
Una baralla familiar acaba amb un home mort, Ángel Solsona González, de 39 anys, a Lleida. Una parella va anar a casa dels seus cunyats (la germana de la dona i el seu home) i es van encarar amb l’home perquè el dia abans s’havia barallat amb la parella. Els Mossos detenen la parella en relació amb la mort del cunyat, però els deixen en llibertat. Quan declaren al jutjat, el fiscal no demana cap mesura i continuen lliures.

16 d’abril
Troben un indigent assassinat a les portes de l’Auditori de Barcelona.

18 d’abril
Assassinen a punyalades un rodamón que dormia enmig de caixes de cartró en una entrada al carrer Casp de Barcelona.

23 d’abril
Teresa Garrido Prieto, una dona de 63 anys, morta i el seu agressor ferit és el resultat d’un episodi violent en un habitatge del carrer Colom a la urbanització River Park del Pont de Vilomara (Bages). Víctima i detingut no eren parella.

27 d’abril
Maten a cops un altre indigent al carrer Sardenya de Barcelona. Ara ja és evident que un assassí en sèrie ronda Barcelona i tria les víctimes entre els sensesostre. Els Mossos arresten llavors Thiago L. Fernandes, un brasiler de 35 anys que vivia en una caravana a Sant Cugat del Vallès, i li atribueixen els tres darrers assassinats d’indigents. Se l’investiga també pel cas de l’home apunyalat al carrer Sardenya però no se l’hi pot atribuir. Fernandes és empresonat.

5 de maig
Un home, de 34 anys, de Sabadell mata el seu pare, de 64 anys, al seu domicili del carrer Buxeda. L’homicida té problemes mentals i l’ingressen en un psiquiàtric.

11 de maig
Uns ciclistes troben un home mort sota d’un cotxe en una pista forestal que va de Dosrius a Sant Andreu de Llavaneres. L’endemà, els Mossos detenen l’amo del cotxe com a sospitós d’haver-lo matat intencionadament. Víctima i homicida arrossegaven problemes de deutes.

27 de maig
El veí de l’Escala Francisco Larrauri, de 72 anys, mata a punyalades la seva dona, Annick Chenut, de 65 anys, una coneguda agent immobiliària belga, i després es penja. Estaven en tràmits de separació i tenien un litigi per la propietat de la mansió on vivien.

29 de maig
Troben el cadàver d’una dona en un pis incendiat a Santa Coloma de Gramenet i detenen el fill de la víctima, que es va atrinxerar al balcó i es va resistir als Mossos.

29 de maig
Mata la dona a Esplugues i fuig, però els Mossos l’arresten, hores després, a Badalona. La víctima tenia 51 anys i havia estat veïna de Viladecans. Havia patit una agressió abans, però, com que no va voler identificar l’agressor, la causa es va arxivar. L’agressor, aquest cop, acaba a la presó.

26 de juny
Mor un home colombià en una baralla a la zona de l’Arc de Triomf de Barcelona. Els Mossos detenen dos sospitosos, dos joves marroquins, i un d’ells, considerat autor material, és empresonat.

28 de juny
La Kristen, una noia boliviana de 19 anys que estudiava perruqueria, mor apunyalada davant de la discoteca Capitolio al polígon Can Famadas de Cornellà. Hi va haver una batussa i la noia va anar a ventar una coça a uns dels contendents. Quan va sortir corrent, dues dones la van perseguir i la van apunyalar mortalment. Hi ha gravacions. Són arrestades quatre persones, dues noies i dos nois, de nacionalitat espanyola i veïns de Gavà i Viladecans. Es considera les dues dones les autores materials del crim.

28 de juny
Un home mort com a resultat d’un robatori mitjançant una estrebada a l’Hospitalet de Llobregat. Un grup de lladres va abordar la víctima al carrer Muses, al barri de la Florida, per robar-li, va caure, es va colpejar i va morir. Els Mossos arresten dos menors marroquins, de 16 i 17 anys.

2 de juliol
Una dona colombiana de 40 anys mor apunyalada per una familiar de 32 al número 701 del carrer 12 de la urbanització Marquet Paradís, del Pont de Vilomara. L’agressora fuig i és arrestada al bosc poc després. És el segon crim de l’any en aquest poble de menys de 4.000 habitants de la comarca del Bages.

2 de juliol
Un home mor i un altre resulta malferit en una baralla de matinada a Santa Coloma de Gramenet. Tres detinguts, de què dos empresonats.

11 de juliol
Atropellament mortal a Cerdanyola del Vallès. Adrián, de 21 anys, atropella intencionadament el seu amic de la infància Ángel, de 21 anys i veí de Ripollet, després d’una discussió. L’agressor acaba a la presó.

14 de juliol
Una noia uruguaiana de 21 anys mor degollada pel seu company davant del fill de 3 anys a Barcelona. Els Mossos detenen l’agressor que era a la casa quan van entrar.

15 de juliol
Troben un nadó mort en una zona de contenidors de Barcelona i detenen la mare, una noia de només 14 anys, nascuda a Barcelona i de pares equatorians.

2 d’agost
Crim amb simulacre de suïcidi. Troben morta a Sabadell Yolanda Zamorano Álvarez i el seu company explica que s’ha suïcidat amb una sobredosi de Diazepan. L’autòpsia revela que va ser assassinada. El 22 d’octubre, els Mossos detenen el company, un home mexicà de 25 anys, i el jutjat l’empresona.

22 d’agost
Una baralla familiar en una casa de Terrassa acaba amb una dona de 51 anys morta i el seu germà, de 46, detingut per homicidi. La mare també resulta ferida. L’arrestat té antecedents per maltractament en l’àmbit de la llar i havia estat ingressat en un centre de desintoxicació. Ara, el jutjat el fa empresonar.

26 d’agost
Es torna a evidenciar que la marihuana mata. Troben un home assassinat en una masia de Flix, on hi havia una plantació de marihuana. Els Mossos arresten cinc sospitosos que són empresonats.

27 d’agost

Un home mata el company de la seva ex-xicota. La víctima, un home de 31 anys, era a casa de la dona, al carrer Santiago Rossinyol, una zona residencial de Vila-seca. L’agressor, un home de 38 anys, va entrar a la casa i va apunyalar l’actual company de la dona. Els Mossos detenen l’agressor dins del domicili.

28 d’agost
Troben un home assassinat en una casa que s’estava cremant a Lloret de Mar, on també hi havia una plantació de marihuana. El cas està pendent de resolució.

31 d’agost
Tercer crim vinculat amb la marihuana en cinc dies. Una baralla entre dos homes al Torrent de la Vera, a Argentona, acaba amb un d’ells mort. La víctima és un exconvicte que acabava de sortir de la presó. El mòbil va ser una discussió per una plantació de marihuana. És empresonat un conserge de Mataró, l’amo de l’hort on va passar el crim, que va disparar al seu exsoci amb una escopeta de balins. Ell també va resultar ferit.

13 de setembre
Nit de ronda de bordells, violació i assassinat a Calonge. Daniel de la Fuente Arellano, un veí de Calonge de 30 anys, agafa l’escopeta del seu pare i mata José María Trigueros, vigilant d’un bordell. Uns caçadors troben el cadàver estès a la zona de Mas Pere i una prostituta xinesa denuncia una agressió sexual. De la Fuente és empresonat per assassinat i per violació.

19 de setembre
Mata a punyalades un home en un pis de Lleida i el detenen a Bordeus. L’arrestat és un francès amb molts antecedents que havia llogat una habitació a casa de la víctima. Extradit i ara empresonat a Catalunya.

26 de setembre
Crim per diners. Troben assassinada a casa seva a Girona la podòloga i supervisora d’infermeria del servei de diàlisi de la Clínica Girona Carme Font Senén, de 68 anys. Cas resolt amb la detenció i empresonament de Consol Jacome, subordinada i amiga de la víctima, el seu home, Jordi Radresa, Nicolau Morell i Eugenio Pérez. Morell i Radresa, amb un passat delictiu de llegenda i deutes, havien planificat l’assalt a casa de la podòloga per robar-li els diners de les caixes fortes. Van fracassat amb el robatori. Jacome es declara innocent.

14 d’octubre
Luis García de Santiago, condemnat per l’assassinat d’un familiar a Viladecans i pres a Brians, mata Marin Aron Zargiu, un pres romanès que complia condemna per un cas d’explotació sexual d’una noia de 15 anys.

9 de novembre
Un home belga, Pascal De Book, de 51 anys, es presenta plorant a la policia local de Lloret de Mar amb una maleta i explica que ha matat la seva dona, Peggy De Koning. Dona les claus del pis on hi ha el cadàver. L’empresonen.

10 de novembre
Els veïns d’un pis de Barcelona avisen que senten molta pudor i quan hi van els Mossos troben un home dominicà assassinat a punyalades que ja feia molts dies que era mort. Els Mossos identifiquen el sospitós, que ja està empresonat per altres causes.

18 de novembre
Troben una dona de 65 anys, Teresa Prats Reche, assassinada al seu pis, al districte de Sant Martí de Barcelona. La família de la víctima, que també tenia residència a Lloret, va alertar emergències perquè no s’hi podien posar en contacte. Els Mossos arresten el seu exgendre, un home romanès.

19 de novembre
Mor el nadó de Tàrrega que feia un mes que estava ingressat per maltractes de la seva mare, que està imputada però en llibertat.

7 de desembre
Un home de 37 anys, César Aníbal Fernández, nascut al Paraguai, mor apunyalat a Sabadell en el decurs d’una batussa amb un altre home, Juan Carlos Melgarejo López, de 51 anys, veí i conegut de la víctima, que és arrestat, hores després, pels Mossos. Els fets van passar al carrer Poble Bubi després de les onze de la nit, és a dir quan ja estava vigent el toc de queda.

Fins aquí la llista de morts homicides confirmades, tot i que el 2020 es van detectar alguns casos sospitosos de ser morts criminals però que no es van poder confirmar com a tals. És el cas del cadàver d’un home alemany que es va trobar el 2 de febrer a la planta de residus Ecoparc de Sant Adrià de Besós. I tot i que els Mossos van detenir per homicidi el company de la dona de 45 anys trobada morta en una riera de Corbera, se’l va alliberar en no acreditar que la mort de la dona, que està desapareguda, fos criminal. Tampoc s’ha demostrat que hi hagués una mà criminal darrere del cadàver d’un sensesostre trobat calcinat en una barraca d’una zona boscosa de Nou Barris a Barcelona. Ni s’ha esclarit qui és i com va morir l’home trobat ja esquelètic dins d’un magatzem abandonat a Sant Celoni. Una misteriosa trucada a la policia local va alertar que hi havia un home mort a la nau.

LES XIFRES

47
persones
van morir víctimes d’homicidi l’any passat a Catalunya.
16
homicidis
es van perpetrar dins de l’àmbit domèstic, un 34% del total.
43
casos
estan resolts, el que representa un 91% de resolució.
17
víctimes
eren dones, xifra que representa un 37% del total.

Reobert el cas Helena Jubany

El 2020 es aconseguir reobrir la causa per l’assassinat d’Helena Jubany, la bibliotecària de Setmenat que el 2 de desembre del 2001 va ser llançada, drogada, inconscient i amb la roba i els cabells encesos, des d’un terrat d’un edifici de Sabadell. L’emissió del cas en un capítol de Crims de Carles Porta a la televisió va generar una conscienciació ciutadana que es va traduir en una campanya per aconseguir reobrir la causa. La família Jubany, amb el seu lletrat Benet Salellas, van aportar nous testimonis que tomben la coartada del principal sospitós i van aconseguir que el jutjat de Sabadell reobrís la causa abans que transcorreguessin els 20 anys que suposarien la prescripció de la causa, si no per al principal sospitós, Santiago Laiglesia, que sempre ha estat imputat, però sí per altres persones mai imputades que creuen sospitoses.

Impunitat pels anys passats

L’Audiència de Barcelona ha decretat la prescripció, pel temps transcorregut, del cas de la mort de la noia embarassada que el 1999 ser trobada morta d’un tret al cap en una finca de Sant Salvador de Guardiola. Gràcies a l’ADN, tècnica que no existia el 1981 quan la noia va desaparèixer, la Guàrdia Civil va identificar la víctima i va saber que el nadó era fill de l’antic propietari de la finca on hi havia el cadàver amb qui la víctima, morta amb 25 anys, mantenia una relació extramatrimonial. El desembre del 2018, 37 anys després, la Guàrdia Civil va detenir el sospitós, uns escriptor de 75 anys, que va quedar lliure i ara ha quedat impune.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia