Successos

Els Bombers donen per estabilitzat el foc del Montgrí

El vent va complicar les tasques de vint-i-vuit dotacions terrestres i set mitjans aeris, que van estar remullant les 100 hectàrees afectades

Els Agents Rurals encara no tenen cap hipòtesi de l’origen

El foc forestal que des de dijous cremava al massís del Montgrí va quedar ahir al vespre estabilitzat. Al llarg de la tarda, els Bombers ja confiaven poder-lo estabilitzar aviat, si les condicions meteorològiques es mantenien, i a dos quarts de nou del vespre es va informar que l’avenç de les flames quedava acotat. No va ser fàcil, perquè els cops de vent van provocar revifalles. Al lloc hi continuaven treballant 28 dotacions terrestres i set mitjans aeris. L’incendi ha afectat unes 100 hectàrees del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.

Pel que fa a les causes que han provocat aquest incendi, els Agents Rurals encara no treballaven amb cap hipòtesi. Ahir es podien veure drons sobrevolant la zona per analitzar la situació del foc i poder investigar on i com hauria començat. L’altra dificultat que presentava aquest incendi és l’orografia, amb zones de difícil accés, que han requerit maquinària pesant per eixamplar camins i poder-hi accedir. De tota manera, els treballs continuaven condicionats pel vent aponentat que encara bufava a la zona i que havia generat diversos focus secundaris i represes dins el perímetre de l’incendi. La previsió, però, era que el vent afluixaria a mesura que avancés la nit.

Sense fum

La columna de fum que es podia veure dijous en els moments inicials i els més crítics de l’incendi, ahir al matí ja havia desaparegut. Amb tot, el vent de garbí, la baixa humitat i la calor van impedir estabilitzar-lo. Els treballs es van centrar, tot i la dificultat de l’orografia, en especial en alguns punts, a encerclar-lo. El cap del dispositiu, Antonio Valdepeñas, va demanar que en cap cas la gent s’acostés a prop del perímetre del foc. Un advertiment important si es té en compte que els cops de vent de component sud anaven generant focus secundaris que ahir preocupaven els Bombers. Algunes flames van arribar a desplaçar-se –el que es coneix com saltar– gairebé 400 metres.

Antonio Valdepeñas va explicar que el problema principal es concentrava al flanc dret, on hi va haver algunes revifades pel vent de garbí. A més, en aquesta part de l’incendi hi ha una àmplia zona arbrada que va donar algun ensurt als Bombers. Valdepeñas va advertir que hi havia focus secundaris a centenars de metres del perímetre, i per això va demanar que ningú s’hi acostés, tenint en compte que es tracta d’una zona molt turística. D’altra banda, els Agents Rurals han aclarit que, de moment, no treballen amb cap hipòtesi sobre les causes que van desencadenar el foc.

Preocupació al sud

La preocupació principal dels Bombers va ser, al llarg del dia, el flanc dret de l’incendi, que afectava una àrea amb molt d’arbrat, fet que podia provocar que el perímetre s’obrís i avancés. Valdepeñas va explicar –en declaracions a l’agència ACN– que la nit de dijous a divendres va ser “difícil” però que van aconseguir tirar 300 mànegues d’aigua, que van deixar un perímetre de sis quilòmetres de línia. Això va permetre encerclar l’incendi, que va arrasar bàsicament hectàrees de massa forestal. El cap del dispositiu va donar per fet que el vent de sud bufaria fins al vespre i complicaria les tasques d’extinció. De fet, i al llarg del dia, en algun moment les flames van arribar a saltar prop de 400 metres, d’aquí la perillositat del foc, especialment si no es respecten els perímetres. Si el flanc dret és el que més preocupava per la quantitat d’arbres que hi ha, al de l’esquerra era l’orografia el que dificultava la feina dels Bombers. Es tracta d’una zona amb cingleres importants, que en molts casos impedeix l’arribada dels camions a lloc.

El cap dels Agents Rurals a Girona, Ignasi Dalmases, va explicar que el cos encara no treballa amb cap hipòtesi sobre l’origen de les flames. Dalmases va detallar que havien desplegat “totes les unitats” per analitzar les dades corresponents. De fet, al llarg del matí, els Agents Rurals també van estar sobrevolant la zona amb les unitats de drons. L’incendi es va originar en una zona on hi ha una línia elèctrica, però només és una dada, perquè les possibilitats sobre com es pot haver originat són moltes, segons Dalmases, que confia tenir els primers resultats de les investigacions “en els propers dies”.

Nens desallotjats

Pel que fa als 135 nens que van ser desallotjats dijous d’una casa de colònies, Torre Ferrana, del terme de Torroella, amb els seus quinze monitors, finalment hauran d’esperar per tornar-hi, malgrat que inicialment estava previst que ho fessin al migdia. Els Bombers van preferir esperar una nova avaluació de l’incendi per determinar si hi poden tornar o no. La delegada del govern a Girona, Laia Cañigueral, va explicar que els joves havien estat reallotjats en una altra casa de colònies de la mateixa empresa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia