Successos

Societat

El suplici dels cognoms

Una dona aconsegueix legalment treure’s els dos cognoms al·legant que tant el del pare com el de la mare li causaven perjudici psicològic

El cognom patern li recordava els maltractaments del pare i el matern, els abusos de l’avi

Es deia Maria Agnès Murillo José però ara es diu Maria Agnès Freixenet Olivera. Ha aconseguit treure’s el llast que per a ella suposava arrossegar els cognoms del seu pare i la seva mare i ha rescatat cognoms d’avantpassats més allunyats, i la justícia l’ha autoritzat a fer-ho. Per què? Per raons “excepcionals”, com remarca la resolució judicial que autoritza el canvi. Murillo li recordava els maltractaments i l’abandonament del pare i el cognom José li evocava els abusos i maltractaments de l’avi matern.

La Maria, la dona resident a la Selva que ha aconseguit aquesta fita excepcional, està a punt de complir 55 anys i remarca que els cognoms per a ella eren una càrrega que li suposava problemes per a la seva realització i les seves relacions personals. Un llast que l’obligava a rebre atenció psicològica. Per això es va decidir a fer el pas i, a través de l’advocat José Enrique Pérez Palaci, per començar va adreçar la petició de canvi de cognom al jutjat responsable del registre civil de l’Hospitalet de Llobregat, on estava inscrita la partida de naixement de la Maria. El lletrat va aportar totes les partides de naixement relacionades amb el cas i també la documentació d’un oncle de la Maria Agnès, que s’havia invertit els cognoms. En la petició es remarca que els cognoms que es volia canviar li portaven records d’uns fets molt traumàtics que es remuntaven a la seva infantesa i que la van continuar afectant durant la vida adulta i que queden acreditats amb un informe d’un psicòleg que també ha estat aportat a l’expedient. La dona renega dels cognoms i ho justifica, en el cas del primer, perquè el pare va abandonar la família definitivament quan ella tenia 12 anys, després d’un episodi d’infidelitat que la nena va presenciar i que va acabar amb una agressió del pare. Abans d’aquest episodi, la nena havia presenciat escenes de maltractament contra la seva mare. I s’hi afegeix que quan havien passat gairebé 37 anys de l’abandonament patern, arran de la insistència d’una germanastra, Maria Agnès es va avenir a provar de retrobar-se amb el seu pare. No va anar bé. Al contrari, segons el psicòleg, això encara va fer aflorar records negatius del passat i va incrementar l’estrès posttraumàtic. La relació amb l’avi matern, que vivia amb la família, també va ser molt traumàtica. L’avi va abusar de la nena dels 7 als 12 anys. El perit psicòleg conclou que tots aquests fets que Maria va viure durant la infantesa, que van fer que ella marxés de casa tan bon punt va fer 18 anys, li van deixar unes seqüeles que l’han abocat a unes relacions inestables amb trastorns emocionals i de conducta, amb la sensació que el que ha viscut o viu pertany a una altra persona, com si fos una “pel·lícula”. “El canvi de cognoms suposa un benefici psicològic i és indispensable per a una adequada teràpia i reafirmació de la seva identitat”, conclou. I els cognoms que va proposar Maria (que ha aportat un arbre genealògic de la família) són: Freixenet, segon cognom de la mare i per tant el primer de l’àvia materna, i Olivera, el segon cognom de la besàvia paterna. I el 23 de març passat, el Consell de Ministres va dictar un reial decret autoritzant que Maria Agnès Murillo José es digui Maria Agnès Freixenet Olivera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia