Successos

“No soc assassí ni evadit, vull que em jutgin aquí, no confio en els jutges italians”

Rassoul Bissoultanov, a qui Itàlia, país que manté la cadena perpètua, pretén jutjar per la mort d’un turista italià a Lloret, es presenta a l’Audiència de Girona

“Jo no soc un assassí, no soc un desarrelat, tinc família, estudiava i treballava per ajudar els meus pares. La mort del noi a Lloret va ser un accident, jo no em pensava que fos mort. I jo no fujo de la justícia, però vull ser jutjat aquí, perquè no confio en la justícia italiana. A Itàlia em van tractar molt malament i pretenien fer-me signar documents sense advocat ni intèrpret.” Aquestes són paraules de Rassoul Bissoultanov, l’home per a qui a Itàlia demanen cadena perpètua per la mort d’una coça d’un turista italià el 2017 a Lloret de Mar, i que ahir de bon matí es va presentar a l’Audiència de Girona per deixar constància que es posa a disposició del tribunal que ja l’hauria d’haver jutjat a finals d’any, cosa que va ser impossible perquè l’havien capturat a Alemanya i entregat a Itàlia, on també tenia fixat un judici, que s’ha ajornat fins al març en espera que es resolgui quin tribunal és competent: Roma o Girona. Bissoultanov i el seu lletrat, Carles Monguilod, batallaran ara perquè se celebri el judici aquí i evitar el judici a Roma. A Itàlia, la legislació preveu que es pugui jutjar un estranger per un crim d’un italià perpetrat en un altre país. Però el que preocupa més és que el judici es podria arribar a fer sense presència de l’acusat, cosa que vulneraria els seus drets de defensa. “A Itàlia, per una llei de Mussolini encara vigent, es pot arribar a condemnar a cadena perpètua sense que hi sigui present l’acusat”, exclama Monguilod, que hi afegeix que si Bissoultanov fos jutjat a Itàlia no tindria cap garantia de defensa, perquè el procés s’ha conclòs sense practicar proves i sense citar testimonis ni pèrits que van fer la investigació en la causa del jutjat de Blanes. Monguilod hi afegeix que, a més, Bissoultanov ha patit més presó preventiva de la que preveu la llei, ja que als gairebé quatre anys que va estar empresonat aquí s’hi han de sumar els tres mesos que va estar pres a Itàlia, fins que el van alliberar en considerar que el seu arrest havia estat il·legítim per un defecte de forma en la tramitació. “Estic molt cansat, a Itàlia em tenien en una cel·la d’aïllament i la premsa anava plena d’articles que em deixaven com un criminal i ningú va demanar la meva opinió; vull que em jutgin com una persona normal”, afirma Bissoultanov, que aprofita per tornar a demanar perdó a la família de Ciatti. “Des del primer moment ho vaig fer, vaig escriure’ls una carta en què els demanava perdó. Jo no el volia matar. I no em pensava que l’hagués mort. Va ser un accident. I jo no vaig començar aquella baralla”, rebla Bissoultanov.

24 anys aquí i a Itàlia, cadena perpètua

La família de Niccolò Ciatti, que va morir de la coça que li va clavar Bissoultanov, demana que se li apliqui la cadena perpètua en el procediment obert a Itàlia, però també està compareguda en la causa que té pendent de jutjar l’Audiència de Girona i aquí demana per a ell una pena de 24 anys de presó per un delicte d’assassinat. La mateixa pena que demanen el fiscal i la Fecasarn, la patronal de l’oci nocturn. La defensa considera que és un homicidi imprudent. Aquí també està encausat com a còmplice Movsar Magomadov, per a qui les acusacions demanen una pena de 15 anys de presó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia