Successos

estats units

L’agressor de Rushdie l’acusa d’atacar l’Islam i nega cap contacte amb l’Iran

L’escriptor continua en estat greu en un hospital de Pennsilvània

L’home acusat d’intentar assassinar a l’escriptor Salman Rushdie a Nova York afirma que sentia aversió cap a ell per haver “atacat l’Islam”, però va negar estar en contacte amb l’Iran o haver llegit sencer el seu llibre “Els versos satànics”, segons ha dit en una entrevista amb The New York Post publicada aquest dimecres.

L’escriptor de 75 anys, contra qui l’aiatol·là Khomeini va emetre una fàtua demanant el seu assassinat en 1989, va ser apunyalat divendres passat deu vegades durant un esdeveniment literari públic per Hadi Matar, de 24 anys, nascut als EUA i considerat per experts en radicalisme islàmic com un simpatitzant de l’Iran i la Guàrdia Revolucionària iraniana.

En la breu entrevista del ’Post’ a l’acusat, que està reclòs en una presó de Chautauqua (nord de Nova York), aquest va expressar sorpresa perquè Rushdie hagi sobreviscut al seu atac i ha evitat, per consell del seu advocat, declarar si es va inspirar en la fàtua de l’aiatol·là, encara que ha deixat clara la seva simpatia cap a l’exlíder iranià. “Respecte a l’aiatol·là. Crec que és una gran persona. Això és tot el que diré sobre l’assumpte”, ha dit el reu, que va negar tenir contacte amb l’Iran o amb l’ala dura del règim.

Sobre el llibre que va portar a Khomeini a emetre l’ordre d’assassinat fa més de tres dècades, Matar ha agregat: “He llegit un parell de pàgines. No m’he llegit la cosa sencera de portada a portada”.

En canvi, ha afirmat haver passat temps veient els seus vídeos en YouTube: “Vaig veure moltes xerrades. No m’agrada la gent així de falsa”.

Matar ha afegit que es va assabentar de l’esdeveniment en el qual participava Rushdie quan fa mesos va veure un anunci en internet, i ha expressat la seva aversió cap a ell amb repetides frases com “no m’agrada” i “és algú que ha atacat l’Islam, ha atacat les seves creences, el seu sistema de fe”.

Sobre l’atacant, fill d’immigrants libanesos, s’han conegut avui més detalls en un article de The New York Times que recull declaracions dels seus coneguts descrivint-lo com a solitari, aïllat i callat, i de la seva mare, que diu que en 2018 va tornar d’un viatge a Orient Mitjà molt enfocat a ser un fidel de l’Islam i que assegura que no vol saber res més d’ell.

Rushdie roman en estat greu en un hospital de Pennsilvània i els detalls sobre la seva salut han estat escassos, però el seu fill ha dit que ja no necessita respiració assistida i ahir va transcendir que era “eloqüent” quan va ser entrevistat pels agents de policia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia