Detencions per tràfic d’ésser humans en quatre supermercats de la demarcació
Els Mossos d’Esquadra han alliberat quatre víctimes de tràfic d’éssers humans i onze més per explotació laboral en setze supermercats de Catalunya, alguns d’ells situats en quatre poblacions de la demarcació de Girona: a Girona capital, Sant Feliu de Guíxols, Platja d’Aro i Salt. Tal com va avançar El Punt Avui el passat 29 de febrer, els Mossos d’Esquadra van obrir una investigació després de conèixer l’existència d’una organització criminal assentada principalment a la comarca del Maresme i liderada per un empresari, l’activitat principal del qual, consistia en l’explotació laboral de compatriotes seus en diversos supermercats. L’ organització gestionava 16 establiments comercials, que operaven com a franquícies de marques conegudes del sector, ubicats a diferents localitats de la demarcació de Barcelona i Girona.
Les víctimes treballaven en unes condicions pràcticament d’esclavitud, salaris baixos o inexistents,entorns insalubres, i s’allotjaven als soterranis dels mateixos supermercats on eren explotades, o dormien entre els passadissos dels locals.
A partir de les informacions aportades per testimonis protegits i d’alguns ex-treballadors de l’entramat empresarial dels investigats, es van iniciar les primeres gestions i actuacions policials que van permetre comprovar la veracitat del relat i confirmar l’existència d’una organització criminal perfectament estructurada i organitzada. Els agents van identificar la gran majoria dels seus membres i van ubicar els establiments i empreses vinculades a aquests. En les inspeccions administratives es van identificar més d’una trentena de persones treballadores. Juntament amb una organització especialitzada en l’assistència integral a víctimes de tràfic d’éssers humans, es va poder determinar que existien indicis suficients per a considerar que quatre d’elles eren víctimes de tràfic d’éssers humans i 11 més n’eren d’explotació laboral.
Fruit de la col·laboració amb la Subdirecció General de Treball Autònom i Autoritzacions de Treball, que depèn de la Direcció General de Relacions Laborals, Treball Autònom, Seguretat i Salut Laboral, es va comprovar que les regularitzacions d’aquestes persones es feien amb falsificacions de la partida de naixement. Aquest fet permetia que es poguessin acollir a l’article 40.1 de la Llei d’estrangeria i obtenir de forma fraudulenta amb un contracte en el país d’origen, i una autorització inicial de residència i treball per compte aliè. Els caps d’aquesta organització eren també els administradors de les societats propietàries dels diferents establiments alimentaris franquiciats.
Algunes d’aquestes víctimes, després de ser informades dels seus drets, es van acollir a un recurs assistencial gestionat pel Departament d’Igualtat i Feminisme de la Generalitat de Catalunya, per tal de rebre la protecció integral a la que tenen dret.
Els detinguts van passar a disposició judicial el dia 9 de febrer.
La investigació continua oberta i no es descarten altres detencions.
Organització consolidada
Els integrants de l’organització criminal eren membres d’una mateixa família. L’entramat comptava amb una infraestructura de societats mercantils vinculades als establiments investigats i amb diversos domicilis on els treballadors eren distribuïts i allotjats.
Algunes d’aquestes persones havien estat captades per la mateixa organització al país d’origen (Pakistan), i enganyats per algun membre de l’organització, iniciaven la ruta migratòria cap a Catalunya, per a entrar finalment de forma il·legal en territori estatal.
Un cop ja es trobaven a Catalunya, els captadors al país d’origen deixaven aquestes persones sota la tutela de les diferents organitzacions criminals de tràfic de persones.