Punt divers

Cardona dedica una escultura en record als miners

Cardona (Bages) homenatjarà aquest divendres els treballadors de les mines de sal i de potassa amb una escultura en la seva memòria. El monument s'alça al recinte de l'antiga Mina Nieves de Cardona. Es tracta d'un espai que, en l'actualitat, acull les instal·lacions del Parc Cultural de la Muntanya de Sal i que, durant l'any, rep la visita de més de 80.000 persones. L'acte, que també servirà per recordar els treballadors que van perdre la vida a la mina, es farà aquest divendres coincidint amb la festivitat de Santa Bàrbara, que és la patrona del miners. El monument és obra de l'escultor manresà Ramon Oms.

El monument ha estat col·locat a l'entrada de l'antiga mina Nieves. El conjunt és de bronze i reprodueix, a escala real, la figura d'un miner d'acord amb la fotografia més antiga de les mines de Cardona que es guarda a l'arxiu municipal, tal com han explicat des de l'Ajuntament de Cardona.El monument es completa amb una barrina i un llum de carbur, eines associades tradicionalment a la mineria. Al costat de l'estàtua s'ha col·locat un monòlit que recorda els noms de totes les persones que van perdre la vida a la mina entre els anys 1929 i el 1990. La iniciativa va sorgir durant la celebració de la festivitat de Santa Bàrbara de l'any 2006 quan Joaquín Galera, en nom dels treballadors d'Ercros S. A, va demanar a l'alcalde de Cardona que es dediqués un monument al miner. L'alcalde s'hi va comprometre ja que, segons explica,  'la Cardona del segle XX no es podria entendre sense la mina ni els miners'.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.