Successos

Societat

L’adeu final de l’estadanta de can Cendra

L’habitant d’una casa pairal de Bescanó, Conxita Feliu, s’acomiada per Whatsapp del veïnat i quan la comitiva judicial va a desnonar-la la troba morta

Fa quatre segles Serrallonga va segrestar un avantpassat de Feliu al mas

Els veïns d’Estanyol, nucli de Bescanó (Gironès), van rebre ahir al matí al grup de Whatsapp un missatge de Conxita Feliu Lajusticia, l’estadanta de can Cendra, una casa pairal catalogada a l’inventari del patrimoni de Catalunya. Els deia que havia estat un plaer haver-los conegut i s’acomiadava. El diumenge, en persona, a una veïna li havia dit que marxava perquè la desnonaven però que no aniria “gaire lluny”. Els receptors dels missatges no van entendre que Feliu, empresària arriada, s’acomiadava per sempre fins que, al migdia, la comitiva judicial que anava a executar el desnonament se la va trobar morta a la casa dins d’un vehicle, segons tots els indicis, on hauria inhalat gasos. Conxita Feliu ara vivia sola a can Cendra i havia regentat mas Grau i mas Roca, dues masies més de la família, com a cases de turisme rural. Un litigi judicial, però, la va abocar a perdre les propietats i el dret d’habitatge que va desencadenar el desnonament. Conxita Feliu va ser qui va descobrir durant el segrest de la seva cosina, Maria Àngels Feliu, que can Cendra, la casa ancestral dels Feliu, havia estat escenari del segrest d’un avantpassat. Va trobar la documentació que acreditava que el 1628 en Joan Sala, àlies Serrallonga, el llegendari bandoler que durant la primera meitat del segle XVII, amb la seva quadrilla, saquejava masos i viatgers sobretot a les Guilleries, havia segrestat el nebot de Pere Cendra, de can Cendra d’Estanyol. Conxita Feliu no va poder aconseguir més dades del cas. No es va saber com havia acabat, quin rescat havien demanat... però la troballa li va servir per exposar la malastrugança de la família, que havia patit dos segrestos en 400 anys de diferència. Conxita Feliu va tenir un paper destacat durant el segrest de Maria Àngels, perquè en aquella època ella regentava l’hotel Via Augusta de Barcelona, on va ser arrestada María Ángeles Mariño, la dona d’un dels sospitosos, Joan Casals, que el jutjat va considerar autor del segrest i la mort de la seva cosina. Conxita Feliu sempre va defensar la innocència de Casals i Bassa i que Maria Àngels era viva. “S’han confirmat els meus pressentiments, era viva”, va reblar el dia de Rams del 1994 quan Feliu va ser alliberada. Ara fa 25 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia