Successos

L’abat de Montserrat torna a demanar perdó pels casos de pederàstia al monestir

Josep Maria Soler es compromet a millorar els mecanismes de protecció de menors

Descarta deixar el càrrec, com li demanen algunes víctimes, i assegura que té el suport de la Santa Seu

El pare abat de Montserrat, Josep Maria Soler, ha expressat aquest diumenge en la seva homilia una nova petició de disculpes pels casos de pederàstia al monestir i ha anunciat que el monestir implementarà nous mecanismes de protecció per als menors, després que s’hagi conegut que el monjo Andreu Soler, ja mort, va actuar durant anys com un “pederasta” i “depredador sexual”.

Dos dies després de fer-se públic l’informe de la comissió que ha investigat els abusos sexuals a la comunitat, Soler ha aprofitat l’homilia a la missa major del monestir per tornar a demanar públicament “perdó” a les víctimes pels abusos sexuals comesos pel religiós ja desaparegut.

Davant una basílica plena i coincidint amb la celebració de la diada de Montserrat, l’abat ha reconegut que van fallar els mecanismes de “prevenció i control” i ha garantit que “en un termini breu” es milloraran i augmentaran “els mecanismes de protecció de menors ja existents”.

Soler ha admès que “Montserrat té també les seves debilitats i els seus pecats”, i que divendres, amb l’informe fet públic per la citada comissió, es va complir el compromís adquirit al començament d’anys d’investigar les denúncies d’abusos “amb voluntat de transparència”.

“Fem nostres els resultats d’aquesta investigació i, per això, vull expressar, en nom dels meus germans de comunitat, la nostra consternació en conèixer el mal que es va fer a les víctimes dels abusos així com veure com havien fallat els mecanismes de prevenció i control”, ha dit.

Soler ha afegit que repeteix, “amb més intensitat encara que el 3 de febrer passat, la petició de perdó a les víctimes, a les seves famílies i a tots els qui, d’una manera o una altra, han patit dolorosament les conseqüències d’aquests abusos”.

El màxim responsable del monestir ha tornat a posar la seva comunitat “a disposició de les víctimes per acompanyar-los, si ho desitgen, en el seu dolor i en la seva recuperació emocional”.

“Una vegada més, condemnem d’una manera absoluta qualsevol mena d’abús a menors, i reafirmem el nostre compromís de lluita amb fermesa contra una problemàtica tan greu que afecta a tota la nostra societat”, ha reblat.

Soler ha tancat l’homilia recordant que en aquesta jornada se celebra el naixement de la Verge, a la qual està consagrat el monestir. “Avui, d’una manera especial, agraïm amb alegria la sol·licitud de la Mare de Déu cap a tots els qui, al llarg dels segles, ens hem reunit a Montserrat i li demanem que ens ajudi per ser més fidels a Jesucrist, el seu Fill”, ha conclòs.

Suport del Vaticà

Soler ha avançat en una entrevista a TV3 que seguirà al capdavant de l’Abadia. En relació a la petició de dimissió que ha fet un dels denunciants dels abusos sexuals, Miguel Hurtado, Soler ha replicat que la decisió correspon a la comunitat, als superiors l’ordre benedictina i a la Santa Seu. “I per part d’aquests organisme se m’ha demanat que continuï”, ha afegit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia