Successos

Seguretat

“Rambo”, la pel·lícula real

Andorra va jutjar la setmana passada el famós delinqüent Martí Cots, àlies “Rambo de la Cerdanya”, i el va expulsar abans de dictar sentència

Ell va triar que l’expulsessin a França, que en tres dies el va condemnar

Nous capítols de les aventures del malfactor Martí Cots Saleta, un delinqüent de llegenda, molt rural, acostumat a sobreviure emboscat, i per això i perquè sol vestir roba de camuflatge és conegut com “el Rambo de la Cerdanya” (malnom que ara diu que no li agrada). Arrossega un llarg historial d’assalts violents, segrestos, tirotejos contra la policia i fugues de pel·lícula. Des del desembre de l’any passat, Martí Cots estava pres a la Comella (el centre penitenciari d’Andorra), on va anar a parar en ser atrapat al Principat per diversos furts i tinença d’armes, país on s’havia anat a refugiar després de protagonitzar, el 22 de desembre, un dels seus atracaments a mà armada a l’hotel Alp Masella.

El dimecres 23, Cots va seure al banc del tribunal d’Andorra per ser jutjat per un intent de robatori en un xalet i per blanqueig de capitals per haver comprat armes (acció legal a Andorra) fent servir els diners il·lícits de l’atracament a Masella. El fiscal va demanar una pena de quatre anys de presó o alternativament l’expulsió del país 15 anys. Sense esperar la sentència i de sorpresa per a Martí Cots, el tribunal, tal com va explicar Altaveu Andorra, va decretar la seva llibertat i expulsió immediata. Se li va deixar escollir si volia ser expulsat per la frontera espanyola o per la francesa i va triar la francesa. Amb l’elecció feta, agents especials de la policia andorrana van acompanyar “el Rambo de la Cerdanya” fins a la línia fronterera, on va quedar a mans de la policia francesa, que el va traslladar a Perpinyà, perquè rendís comptes amb la justícia per un furt comès a la Guingueta d’Ix. Dimarts, li van fer un judici ràpid al tribunal de Perpinyà, que ja l’ha condemnat a quatre mesos de presó que haurà de complir a la presó de Perpinyà.

Un cop hagi complert aquesta condemna, Cots haurà de tornar a travessar la frontera en compliment de l’euroordre que té pendent, emanada del jutjat de Puigcerdà, pels fets protagonitzats el 22 de desembre de l’any passat, quan va irrompre de nit a l’hotel Alp Masella esgrimint un arma curta i va aconseguir un botí de més de 17.000 euros de la caixa forta. I la roda judicial tornarà a girar al país on més antecedents acumula.

Cots, nascut a Pi, nucli de Bellver de Cerdanya, fill d’una família de pagesos, ja va ser condemnat quan tenia 18 anys per haver atracat un taxista. Llavors els perits judicials van fixar-ne l’edat mental com si fos la d’un nen d’entre 8 i 12 anys. Aquest nen va fer carrera molt de pressa en el món delictiu, i amb 24 anys ja acumulava més de trenta detencions i un bon grapat d’escapades. El 1991 va escapar-se, emmanillat, quan la Guàrdia Civil el duia a l’Audiència de Lleida. El juliol de 1992 va ser detingut per haver assaltat, tirotejat i segrestat dues parelles en un refugi a prop de Bellver de Cerdanya. El 1993, després d’engegar cinc trets amb una escopeta de canons retallats a uns guàrdies civils a Bellver, va protagonitzar una fuga de pel·lícula travessant la frontera a cavall d’un tractor robat. Els gendarmes van mobilitzar un helicòpter per atrapar-lo però no ho van aconseguir. Cots va aconseguir arribar a Itàlia, on el van detenir, però també es va escapar, emmanillat. Va tornar a la Cerdanya, on havia habilitat diversos amagatalls en boscos i pallers amb provisions per fer-hi estades.

El febrer de 1994, anava per Amer (Selva) amb un cotxe robat, sense matrícula, quan una parella de la Guàrdia Civil li va cridar l’alto. Es va escapar, va aturar el cotxe en un voral, va treure l’escopeta retallada i va disparar. Hi va haver un intercanvi de trets. Cots i un dels guàrdies van acabar ferits. Després d’aquests fets, Cots va anar a la presó. El 1999, quan complia condemna pel tiroteig d’Amer i altres delictes, a la presó de Ponent de Lleida, va aprofitar el primer permís per evadir-se.

Es va tornar a refugiar a la Cerdanya, el territori que coneix més bé, i va tornar a empunyar l’escopeta retallada i a cometre atracaments: a la Caixa de Girona de Llívia, la Caixa de Manresa de la Pobla de Lillet, la Caixa del Penedès de Puigcerdà, als campistes d’un bungalou al càmping L’Estel de la Cerdanya. També va robar una desena de cotxes i el febrer del 2000 els gendarmes el van detenir a Montpeller per tinença il·lícita d’armes, però va tornar a quedar lliure. No va ser fins al setembre del 2001, dos anys després de l’evasió de Ponent, que els Mossos el van poder detenir i va tornar a la presó. Va ingressar a la Model, però el 2010 es va evadir aprofitant un permís. A l’octubre d’aquell any va tornar a ser arrestat en una granja abandonada que li servia de refugi. I va tornar a la presó. Va sortir el juliol del 2016 i a l’octubre, després que s’evadís d’un centre assistencial d’Almacelles i tornés a fer de les seves, el Mossos el van capturar i el jutjat va ordenar el seu ingrés en un centre psiquiàtric, d’on també es va escapar... I va tornar a atracar a l’hotel Alp Masella. La pel·lícula continua.

Martí Cots
es va mostrar excèntric a la cort d’Andorra, que va extremar la seguretat per jutjar un pres considerat molt perillós. Se’l va aïllar dels testimonis civils, i ell, que va parlar poc durant el seu interrogatori, va interrompre quan li va semblar els policies que declaraven i fins i tot el magistrat, al qual va corregir per dir-li que no es deia Martí sinó Martín i que no era de Bellver sinó de Pi. Martí Cots també es va queixar del fet que se l’anomenés “Rambo”, es va queixar del fet que la policia el qualifiqués de perillós i els va acusar d’haver manipulat les fotos amb el material comissat. Als Mossos, els va qualificar de “«manada» de Satanàs”. Als perits que deien que sentia “veus” arran de l’esquizofrènia: “Què haig de sentir veus, jo? Que es pensa que porto una antena? Posi’m un inhibidor de freqüències!”, va reblar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia