Successos

FILIPINES

Evacuen milers de persones pel volcà Taal, que cobreix de cendra Manila

El volcà Taal, situat a seixanta quilòmetres de la capital filipina, Manila, ha començat a vessar lava. Alhora, els efectes es van deixar sentir ahir a la ciutat, que va quedar coberta per una pàtina de cendra i fum tòxic que ha paralitzat l’habitualment frenètic trànsit. El Taal va entrar en erupció diumenge, emetent una columna de fum de 15 quilòmetres d’alçada. A les ciutats i poblacions més properes al volcà, l’entrada en erupció ha obligat a l’evacuació d’unes 24.000 persones, fins ara. El govern ha declarat l’alerta vermella, i l’ha situada al nivell 3 en una escala de 5, fet que ha obligat, entre altres coses, a paralitzar l’activitat a les escoles i a les seus governamentals. L’executiu filipí ha demanat a les empreses privades que suspenguin la feina per evitar que milions de ciutadans es vegin obligats a sortir al carrer i exposar-se a les partícules tòxiques que suren a l’aire.

Els desplaçats estan refugiats en 76 centres habilitats pel govern als municipis més afectats de la província de Batangas. Entre ells s’hi compten els prop de 2.000 veïns de Taal, residents a l’illa formada per aquest volcà.

El Taal és un dels volcans més petits del món, però és força perillós. El 1911, l’erupció va causar més d’un miler de víctimes mortals. A més, està situat enmig d’un llac, i per això no es descarta que s’hi formi un tsunami. De moment ja s’hi han registrat centenars de moviments sísmics d’origen volcànic, 32 dels quals d’intensitat forta. Un terratrèmol va assolir, dilluns a la matinada, els 3,8 graus de magnitud.

L’erupció ha mig paralitzat el país. No obstant això, els aeroports de Ninoy Aquino, a Manila, i el de Clark, situat a uns 90 quilòmetres al nord de la capital, van reobrir ahir parcialment les operacions, després del tancament de diumenge per la completa falta de visibilitat ocasionada per la cendra, que cobria també les pistes. Des de diumenge s’han cancel·lat més de 200 vols i milers de passatgers estan atrapats als aeroports esperant la nova programació dels seus vols.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia