Successos

Trump exigeix mà dura per aturar les protestes

El president dels EUA avisa als governadors dels Estats que si no “dominen” els manifestants amb càrregues, detencions i presó, els arrossegaran a ells

Un dels participants la conversa telefònica, filtrada per CBS News, defineix el to del mandatari nord-americà com el d’un “desequilibrat”

El president dels EUA, Donald Trump, ha exigit als governadors dels diferents estats del país una resposta més agressiva contra els manifestants que des de fa gairebé una setmana protesten per l’assassinat del ciutadà afroamericà George Floyd a Minneapolis (Minnesota) mans d’un policia.

“Això és un moviment. Si no hi posen fi empitjorarà més i més. L’únic moment en què triomfa és quan vostès són dèbils, i la majoria de vostès són dèbils”, ha dit Trump als governadors durant una trucada telefònica que s’ha filtrat a la cadena CBS News.

En aquest sentit, el magnat i polític novaiorquès ha apostat per les càrregues policials, detencions i dures sentències de presó per acabar amb les protestes. “Han d’arrestar a la gent, han de jutjar-los, han de posar-los a la presó durant deu anys i mai més veuran aquestes coses”, ha assegurat .

El fiscal general dels EUA, William Barr, que també ha participat en la trucada, ha precisat que la Casa Blanca vol presentar “càrrecs federals contra qualsevol que violi una llei federal en connexió amb aquests disturbis”, però per a fer-ho necessita que els governadors dispersin les multituds i “controlin els carrers”.

El cap del Pentàgon, Mark Esper, ha afegit el to bèl·lic a la conversa: “Com més aviat dominin l’espai de batalla, abans es dissiparà tot això”.

De fet, Trump s’ha queixat que els governadors “no utilitzen” prou els militars per reprimir les protestes.

“Han de dominar [els manifestants]. Si no els dominen, perden el temps. Els arrossegaran i vostès semblaran una colla d’idiotes. Han de dominar-los”, ha insistit Trump.

El president nord-americà ha comparat l’actual situació amb les protestes contra la desigualtat del moviment Occupy Wall Street el 20011. “Va ser un desastre, fins que un dia algú va dir «prou» i van entrar i els van escombrar”.

Trump ha opinat que els disturbis “venen de l’esquerra radical” i de “saquejadors” que “són anarquistes”. El president a lamentat la imatge de “pusil·lànimes” que, segons ell, el país ofereix a nivell internacional: “El món sencer se’n riu”.


Desequilibrat
En aquest context, ha lloat la resposta a les manifestacions a Minneapolis, on segons ell les forces policials van “travessar això [la multitud] com si fos mantega” i “els van tombar tan ràpid com si fossin bitlles”. “Minnesota va ser un experiment. La primera part va ser dèbil i patètica. La segona part va ser la dominació”, ha sentenciat.

Les paraules de Trump han deixat glaçats alguns dels participants a la trucada. Un d’ells ha descrit el to que ha adoptat el president com el d’un “desequilibrat”, segons CBS News.

El governador de Minnesota, el demòcrata Tim Waltz, ha recordat a Trump que Minneapolis “està de dol i patint” i que “els manifestants pacífics expressen una indignació que és real”.

El seu homòleg d’Illinois, el també demòcrata J.B. Pritzker, ha avisat que “la retòrica que surt de la Casa Blanca empitjora les coses”. Trump li ha replicat: “A mi tampoc m’agrada la seva retòrica”.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia