Successos

CIRO, IVAN I JESÚS

POLICIES LOCALS DE SANT FELIU DE GUÍXOLS QUE VAN ARRISCAR LA VIDA PER SALVAR UNS PESCADORS

“No som herois, som policies i tenim el deure d’ajudar la gent”

Van estar a punt de morir per anar a rescatar uns homes caiguts a l’aigua, però no dubten que si es tornessin a trobar una situació igual farien el mateix. Més que condecoracions, volen material

Ciro Esteve, Ivan Ejarque i Jesús Fernández, són tres policies locals de Sant Feliu de Guíxols que el 22 de desembre passat, un dia de molta mala mar, van estar a les portes de la mort. Mentre intentaven ajudar uns pescadors que havien caigut al mar des d’unes roques, una gran onada els va engolir també a ells i van estar cinquanta minuts lluitant enmig d’un mar enfurismat. Van aconseguir salvar dos dels tres homes que havien caigut a l’aigua i ells van acabar a l’hospital i van estar setmanes de baixa. Ciro, el que es va fer ferides més greus, va estar tres mesos de baixa. Ivan i Jesús, un.

Com els va arribar l’avís que hi havia gent en perill?
(Respon Ivan) Va arribar una trucada a la central, i Jesús i jo, que era el responsable de patrulla, vam anar amb cotxe a la zona i un home ens va indicar que hi havia gent a l’aigua. Hi havia molta mala mar. Després s’hi va afegir en Ciro, que aquell dia anava de suport amb la grua. En Jesús de seguida es va treure la roba disposat a tirar-se a l’aigua. Jo li vaig donar ordres que no ho fes fins que tinguéssim eines per assegurar-nos i vaig demanar a l’Àlex, del club de submarinisme, que em portés un salvavides. Un dels accidentats cridava arrapat a les roques i el van poder pujar. Es va aferrar al braç d’en Jesús i va anar d’un pèl que no cauen tots dos a l’aigua. El noi cridava que el seu company era a dins i no el veia. Nosaltres vam veure un home (que no era el seu company sinó un altre que havia anat a ajudar-los) que lluitava entre les ones. Quan vam tenir el salvavides, Ciro el va llançar a l’aigua tan enllà com va poder. Amb aquest gest es va trencar el tendó, tot i que en aquell moment no ho sabia. I en un segon va pujar una gran onada i ens va arrossegar a tots tres
Es van veure morts?
(Jesús) Sí. Veies que la vida se te n’anava. Les ones primer ens aixecaven, però després ens enfonsaven, i el submarinista que era a la vora va comptar l’estona que érem sota aigua sense treure el cap i va dir que Ciro i jo hi vam estar més d’un minut i Ivan dos. Vam procurar allunyar-nos tant com vam poder de les roques. Vam aprendre a fer apnees per respirar i vam aconseguir agafar l’home que vèiem i col·locar-li el flotador, però ell ja no tenia forces i l’havíem d’aguantar perquè no s’empassés.
Quanta estona van estar a l’aigua?
(Ciro) Ben bé cinquanta minuts. Vam veure que no podríem arribar nedant a port i vam haver d’esperar el rescat amb barca. Jo veia que alguna cosa em passava a les cames que m’impedia nedar, eren les fractures, però llavors encara no ho sabia. Vèiem l’helicòpter, però només ens assenyalava, no ens podia treure, no podia acostar-se a l’aigua. Llavors va arribar el mariner amb la seva barca petita, ens hi va pujar i ens va dur a port. Allà ens vam adonar del que fa l’adrenalina. Només llavors van començar a tremolar i ser conscients de les ferides que teníem. Teníem una hipotèrmia greu, de 28 i 30 graus.
Si es repetís una situació semblant, actuarien igual?
(A l’uníson) I tant! No pots veure un home a l’aigua i deixar-lo allà. És el nostre deure. No som herois ni volem que ens hi considerin. Som policies i hem d’ajudar la gent. L’aventura ha servit perquè s’hagi establert un lligam més fort de solidaritat i companyonia entre aquest equip que formem nosaltres tres. Els mateixos que el 27 de novembre vam fer un altre servei singular: ajudar una dona a parir al carrer.
També van fer de llevadora?
(Jesús) Exactament això. La dona sortia de la porta de l’edifici i ens avisava que la criatura ja sortia. Ho vaig veure i vaig tenir temps de posar les mans a sota i copsar la criatura abans que caigués a terra i, de seguida, no sé d’on la va treure, l’Ivan va dur una cadira i la mare, asseguda, va poder agafar el nen al pit sense haver-li de tallar el cordó umbilical.
Els han condecorat?
L’Ajuntament ens va fer un escrit d’agraïment i felicitació pels dos casos, però condecoració formal no. Aquest any no s’ha fet festa de la policia perquè hi havia decretar l’estat d’alarma. El que sí voldríem és que el cas servís perquè se’ns dotés de material per si es tornen a donar emergències al mar. Tenir almenys armilles salvavides..
I els nois que van poder rescatar, han contactat amb vostès per mostrar-los agraïment?
No. No n’hem sabut mai més res. Però no ens sap greu, no estem a la seva pell. No sabem com estan. Tampoc els volem titllar d’imprudents. Ells tenien les canyes molt més amunt d’on van caure. Potser van baixar per treure un peça enrocada i el tercer home els anés a ajudar i llavors el mar els engolís. Els pescadors, el que va morir i el que van treure primer, eren dos nois garrotxins. El tercer és un noi d’aquí, amb un nom marroquí impronunciable, que nosaltres anomenàvem Víctor per animar-lo a resistir.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia