Successos

Setge judicial al sospitós de la mort d’Helena Jubany

El jutjat de Sabadell ordena la reobertura de la causa i fa citar testimonis

Desmunten la coartada de Santiago Laiglesia, company de Montse Careta, la sospitosa que es va suïcidar a la presó

Quinze anys després que se’n dictés el sobreseïment provisional, el jutjat número 2 de Sabadell ha reobert la causa de l’assassinat d’Helena Jubany, la jove de Mataró, bibliotecària de Sentmenat, que el 2 de desembre del 2001 va morir en ser llençada des d’un terrat a Sabadell drogada, inconscient i amb els cabells i la roba encesos. La reobertura arriba després d’una successió de fets que arranquen amb l’emissió del capítol dedicat a Helena Jubany en el programa Crims de Carles Porta a TV3, que va incentivar una campanya ciutadana per reclamar justícia per a la noia morta i va impulsar una recollida de diners per buscar proves. Finalment, el lletrat de la família, Benet Salellas, va presentar un escrit aportant proves i testimonis per demanar formalment la reobertura de la causa contra un sospitós que ja va ser investigat en la primera fase: Santiago Laiglesia, company de l’altra sospitosa, Montse Careta, que es va suïcidar a la presó i que mai va revelar com havia mort Jubany, que, segons els indicis recollits, hauria estat hores retinguda o drogada al pis de Careta abans que la llencessin des del terrat del mateix edifici. El jutge ha atès la petició de Salellas després de rebre l’informe de la fiscalia, que també es va manifestar a favor de reobrir la causa. Es reobre només contra Laiglesia i no pas contra Ana Echaguibel, que també va ser empresonada i posteriorment alliberada. Jubany, Careta, Echaguibel i Laiglesia eren membres de la UES (Unió Excursionista Sabadell).

De moment, el jutge ja demana que se citi a declarar alguns testimonis nous que han estat localitzats gràcies a la campanya ciutadana i que aporten dades que, si no demostren directament la participació de Laiglesia, sí que tomben les coartades que ell va aportar llavors, com ara que ell no vivia al pis de Montse Careta. Un dels testimonis que el jutge vol escoltar en declaració és un veí del bloc on van passar els fets, el número 48 del carrer Calvet d’Estrella, que ja ha declarat davant de notari que ell coneixia Montse Careta i Santi Laiglesia, que sabia que vivien junts al 3r 2a des de l’estiu del 2001 i que recorda perfectament que a la bústia hi apareixia el nom de tots dos. El jutge també citarà un altre veí del bloc que va aparèixer en un programa de TVE (Víctimas del misterio) i que també va declarar que sabia que Montse Careta vivia “amb el xicot”. El jutjat també ordena que es busqui el titular d’un número de telèfon al qual es va trucar des del número del despatx de Santiago Laiglesia dia 30 de desembre, quan Helena Jubany ja estava en parador desconegut. El jutjat també demana que la germana de Careta, Imma, aporti la informació que ella va aconseguir que demostraria que va ser Santiago Laiglesia qui va adquirir a la farmàcia els medicaments que en l’autòpsia es va descobrir que la víctima tenia en quantitats desmesurades a l’organisme.

Les noves investigacions encaminades a esclarir la mort de Jubany i determinar la participació de Santiago Laiglesia, el jutge les ha adjudicat a la Policía Nacional de Sabadell, que és el cos que s’encarregava de la investigació. Salellas havia demanat que s’encomanessin als Mossos, però el fiscal ha considerat que s’havien d’encarregar al mateix cos que les va iniciar i que el 2013 encara havia presentat un escrit del cas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia