Successos

La banda de lladres del Baix Empordà, a judici

L’Audiència de Girona ha jutjat tres integrants de la banda que va perpetrar 32 robatoris silenciosos entre l’abril i el juliol del 2017 al Baix Empordà.

Els acusats han reconegut que accedien als domicilis quan les víctimes dormien, arreplegaven objectes de valor i usaven amagatalls per ocultar les eines i la roba que feien servir per entrar a les cases. Els acusats han admès formar part d’un “entramat criminal” per fer els robatoris. El fiscal els acusa d’un delicte continuat de robatori amb força en casa habitada, un delicte continuat de violació de domicili en concurs amb un delicte de furt i un delicte de pertinença a grup criminal. Sol·licita penes d’entre 12 i 14 anys i mig de presó. Les defensen al·leguen que es tracta d’un sol delicte continuat de robatori amb força amb atenuants de confessió i dilacions indegudes.

Segons recull l’escrit d’acusació del fiscal Víctor Pillado, que els processats han subscrit, entraven als domicilis sense fer fressa i quan les víctimes dormien. Per cometre alguns cops, van aconseguir accedir a les cases aprofitant algun accés obert però en la gran majoria feien servir una tècnica molt concreta: fent un forat amb un trepant als marcs de portes o finestres i forçant l’accés amb un filferro.Un cop arreplegat el botí, amagaven les eines i la roba que havien fet servir per als robatoris en diferents amagatalls. Després, el conductor els tornava a recollir i li donaven una part dels objectes que havien robat a mode de pagament. La resta, “els venien en territori nacional o fora de les nostres fronteres”.Com que els acusats han reconegut els fets, ara la discussió és purament jurídica. El fiscal considera que són autors d’un delicte continuat de robatori amb força en casa habitada (perquè en 26 dels casos van haver de forçar els accessos als domicilis), d’un delicte continuat de violació de domicili en concurs amb furt (pels altres sis pels quals van aprofitar alguna obertura de la casa) i d’un delicte de pertinença a grup criminal. Per al suposat líder de la trama demana a l’escrit d’acusació 14 anys i mig de presó, per a l’altre que entrava als domicilis a robar demana una pena de 13 anys i sis mesos i per al conductor, 12 anys.Les defenses, encapçalades pels advocats Joan Pere Zapata, Mònica Tarradellas i Ángel Rodríguez, consideren que els 32 casos constitueixen un sol delicte continuat de robatori amb força i, a més, aprecien una atenuant de confessió i una altra de dilacions indegudes que rebaixaria la pena fins als tres anys i tres mesos (i això tenint en compte que ja fa tres anys que estan en presó preventiva).I per apuntalar la qualificació jurídica esgrimeixen, de fet, una sentència de la mateixa Audiència de Girona que el juny del 2016 ja va condemnar el suposat líder de la banda, Fatjon Lugja, àlies Mario de Rocco, a set anys de presó per haver assaltat 25 cases durant una onada de robatoris silenciosos que es va estendre des del 30 de juny del 2012 fins al 5 de juny del 2013. Aleshores, el tribunal el va condemnar com a autor d’un delicte continuat de robatori amb força.El fiscal, per contra, no hi està d’acord i, en el seu informe, ha posat el focus en el fet que Lugja aprofités la sortida de la presó per organitzar un nou entramat criminal per perpetrar més robatoris, fet que va generar alarma i inseguretat al Baix Empordà: “Si no demanem més pena és perquè no podem, perquè és una veritable barbaritat.” Pillado també ha assenyalat que els 32 robatoris deixen un total de 68 víctimes que van patir les conseqüències de l’actuació dels lladres.Tarradellas sosté que el fiscal busca un “escarment exemplar” contra Fatjon Lugja i subratlla que la petició de penes, tot i ajustar-se a dret, no suposaria una pena “justa”. El judici, que s’ha fet a la secció quarta de l’Audiència de Girona, ha quedat conclús per a sentència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia