Successos

Aldarulls al centre de Barcelona després d’una protesta contra les restriccions per la Covid-19

Els Mossos carreguen contra alguns manifestants que els han llançat objectes

S’han aixecat barricades a la Via Laietana, a Jaume I i a la plaça de la Catedral

La policia ha fet 12 detencions i una trentena de persones ha resultat ferida

Els esvalotadors han saquejat almenys dos establiments comercials

Una protesta de diversos sectors contra les restriccions governatives per intentar contenir la Covid-19 ha derivat en aldarulls al centre de Barcelona i enfrontaments entre els manifestants i els Mossos d’Esquadra.

L’acte ha començat de manera pacífica a la plaça Sant Jaume cap a les cinc de la tarda d’aquest divendres i, segons la Guàrdia Urbana, ha reunit unes 1.500 persones. Els assistents eren d’àmbits molt diversos, des de persones amb negocis afectats per les restriccions, simpatitzants de l’esquerra independentista o negacionistes de la Covid i ultres d’extrema dreta.

Durant la concentració s’han escoltat consignes de signe divers com ara “llibertat”, “volem treballar”, “govern dimissió”, “el pueblo unido jamas será vencido”, “a por ellos” o “izquierda y derecha son la misma mierda”. Molts dels concentrats no duien mascareta o la duien mal posada.

Durant tota l’hora han llançat petards, pots de fum, bengales i altres objectes, però passats tres quarts alguns dels concentrats han començat a llançar objectes contundents, pedres i tanques de seguretat a les furgonetes dels Mossos que custodiaven la concentració. Ha estat aleshores quan els antiavalots han carregat i han dissolt l’acte.

La policia ha dispersat els manifestants i n’ha arraconat alguns a l’entorn del carrer Jaume I. Molts, però, han fugit corrents cap a Via Laietana, i els Mossos han començat a perseguir-los amb les furgonetes.

En aquest punt els participants en els aldarulls han aixecat algunes barricades amb sacs de runa, pedres i materials d’obra i han encès fogueres. També s’han fet barricades al carrer Jaume I i a la plaça de la Catedral. Els esvalotadors han cremat mobiliari urbà a diversos punts del Gòtic, com a la plaça Antoni Maura, on s’han cremat diversos contenidors.

A causa dels focs que han encès alguns dels manifestants, els llums de Nadal instal·lats a la plaça Urquinaona estan caient, segons la policia.


Dos detinguts i una persona ferida
Els Mossos d’Esquadra han detingut fins al moment 12 persones presumptament relacionades amb els aldarulls, dues de les quals són menors d’edat. Segons explica la policia, quan se’ls ha identificat s’han resistit “activament” i han quedat detinguts per atemptat als agents de l’autoritat.

D'altra banda, una trentena de persones han resultat ferides, entre elles 20 agents de policia, cap d’ells greu. Dues furgonetes policials han quedat inutilitzades i diversos vehicles policials, danyats. 

Els esvalotadors han saquejat dos establiments comercials. Una de les botigues afectades pertany a la multinacional francesa de material esportiu Decathlon.

La policia ha demanat a la ciutadania a través de les xarxes socials que no s’apropi a la zona de la plaça Sant Jaume “perquè s’hi estan produint incidents greus protagonitzats per un grup de persones concentrades”.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia