Successos

El Fiscal demanarà endurir les mesures cautelars per als condemnats per la violació de Manresa

La Fiscalia demanarà endurir les mesures cautelars per als tres únics condemnats per la violació múltiple d’una menor a Manresa que no estan fugits de la justícia, després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi confirmat les seves penes, de 10 a 12 anys de presó.

Segons han informat a Efe fonts jurídiques, el ministeri públic ha presentat un escrit davant la secció 22a de l’Audiència de Barcelona en el qual li demana que citi als condemnats per la violació múltiple, dos dels quals estan en crida i cerca des que la sala va dictar sentència, al desembre de 2019.

En aquesta vista, la Fiscalia demanarà endurir les mesures cautelars per a garantir que els tres únics condemnats no fugits –que actualment estan obligats a comparèixer periòdicament en el jutjat i no poden sortir d’Espanya– compleixin les penes imposades per l’Audiència de Barcelona, contra les quals encara hi ha la possibilitat d’un últim recurs davant el Tribunal Suprem.

Els processats es trobaven en llibertat provisional quan van ser jutjats per l’Audiència de Barcelona i, una vegada condemnats per abusos sexuals, se’ls va citar a una vista en la qual la Fiscalia va demanar el seu ingrés a la presó. A aquesta vista van acudir ja només tres dels cinc condemnats –Walter Diego C., Maikel Pascual T. i Bryan Andrés M. C.–, mentre que altres dos –Yordanis de Jesús C. L i Daniel David R. L.– no van arribar a comparèixer davant el tribunal, que va dictar una ordre de crida i cerca contra ells que no ha donat resultat.

La fugida de dos dels condemnats no va impedir que el tribunal deixés en llibertat provisional als altres tres, a l’espera que la sentència fos ferma, en concloure que no presentaven risc de fugida ni de reiteració delictiva.

La setmana passada, el TSJC va confirmar les condemnes per un delicte d’abusos als cinc processats –que en 2016 van violar per torns a una menor en una nau abandonada de Manresa–, en entendre que no està provada la “intimidació ambiental” que permetria elevar-ho a agressió sexual.

En la seva sentència, que compta amb el vot particular d’un dels tres magistrats, la sala va desestimar els recursos de la Fiscalia i l’acusació particular, que demanaven condemnar per un delicte d’agressió sexual als processats.

La sala d’apel·lació del TSJC ha rebutjat ara elevar la seva condemna a agressió sexual, argumentant que la sentència de l’Audiència descarta “expressament” que la violació ocorregués en un context d’intimidació ambiental, i recorda que en segona instància no es pot entrar a valorar els fets provats que el tribunal que va jutjar va donar per bons.

El que sí que accepta el TSJC és elevar de 12.000 a 60.000 euros la indemnització per a la víctima, tenint en compte la “gravetat de l’atac que va sofrir la menor, que en la sentència d’instància es qualifica d’extremadament intens i especialment denigrant”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia