Successos

Més delictes sexuals el 2020 a Figueres

L’augment d’aquesta tipologia delictiva és una excepció a la ciutat, on globalment hi ha hagut un 18,8% menys de delictes que el 2019

És la població no costanera on han baixat més els delictes, davant de Salt, Girona i Olot

Els delictes contra la llibertat sexual han augmentat un 28,6% el 2020

Els delictes d’agressió sexual han augmentat a Figueres en el darrer any. Aquesta tipologia delictiva ha crescut un 28,6% respecte al 2019 i el vicealcalde de Figueres i regidor de Seguretat, Pere Casellas, ho vincula amb la situació de pandèmia. “Ens preocupen –admetia– els delictes contra la llibertat sexual, que han pujat. Són delictes que queden amagats en l’àmbit privat que requereixen una investigació i hi estarem molt amatents. Serem al màxim de proactius possible.” L’augment d’aquesta tipologia delictiva en el conjunt de dades que ofereix el Ministeri de l’Interior espanyol i que agrupa les dades dels cossos i forces de seguretat de l’Estat, dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana és una excepció a Figueres, on globalment els delictes han disminuït un 18,8% respecte al 2019.

Comparativament, la capital de l’Alt Empordà és la ciutat no costanera de més de 30.000 habitants de la demarcació de Girona on la criminalitat ha experimentat un descens més notable. A Girona, ha disminuït un 14,3%; a Salt, un 15,6%, i a Olot un 0,8%. “Som la ciutat no costanera [evita la comparació amb Blanes o Lloret perquè en pandèmia tenen molts menys visitants] on més ha baixat de tota la província”, assenyalava Casellas. Una dada que es repeteix cada trimestre.

Pel que fa a la tipologia de delictes, els robatoris amb violència i intimidació han disminuït un 40,8%; els robatoris amb força als domicilis, un 27,3%; el tràfic de drogues, un 25,9%, i els robatoris en vehicles, un 37,7%. Per altra banda, els delictes d’agressió sexual han augmentat un 28,6%, i s’ha passat de 14 a 18. Comparant el 2019 i el 2020, els delictes d’agressió sexual amb penetració han passat d’un a tres (un augment del 200%), i la resta de delictes contra la llibertat i indemnitat sexual han passat de 13 a 15 (un 15,4% més).

El balanç de dades és millor també respecte a l’anterior trimestre. “Fa gairebé un any i mig que baixen les dades d’inseguretat i, tot i això, no estem contents”, assenyalava Casellas. El trànsit en la frontera amb l’Estat francès està molt limitat. Pere Casellas no creu que això tingui incidència ara mateix en la baixada de criminalitat a la ciutat: “Considerem que el descens que s’està detectant s’explica més per la pressió policial i la implicació del govern de la ciutat i els Mossos d’Esquadra.”

“L’incident del Culubret [amb un ferit i un tret] el vam veure –descrivia– des de les càmeres instal·lades de la Guàrdia Urbana i el vam passar als Mossos d’Esquadra, que són els qui estan fent la investigació. Està identificat el cotxe i comptem que està ben encaminada. Al Culubret també han baixat les dades de criminalitat tot i l’incident de la setmana passada en què hi va haver un ferit i un tret.”

Inseguretat i incivisme

Casellas va voler diferenciar entre inseguretat i incivisme. En aquest sentit, va afirmar que l’incivisme és una situació que afecta moltes ciutats i també Figueres. “Nosaltres hi treballem amb molta força, però el separem de la inseguretat.” El regidor de Seguretat de Figueres explicava que combaten actualment l’incivisme de diverses formes: “Abans-d’ahir mateix vam presentar una campanya dirigida a combatre l’incivisme. Nosaltres hem dotat en aquest mandat la Guàrdia Urbana d’una unitat de tramitació de denúncies que faci que arribin a tramitar-se. S’ha acabat posar denúncies que no es tramiten.”

En el conjunt de Catalunya, els delictes van disminuir un 27,9% l’any 2020 en relació amb l’any 2019, i destaca que hi va haver un 42,4% menys de furts, un 35,9% menys de sostraccions de cotxes, sempre segons les dades ofertes pel Ministeri de l’Interior. A la demarcació de Girona el descens és d’un 23,2%.

LES XIFRES

27,3
per cent.
Aquest és el percentatge de descens dels delictes de tràfic de drogues segons les dades d’Interior.
37,7
per cent.
Aquest és el percentatge de descens del nombre de robatoris en vehicles al llarg del 2020.

A la demarcació baixen un 25,8%

A la demarcació (les dades que ofereix Interior són de poblacions de més de 30.000 habitants) els delictes sexuals han baixat un 23,2% respecte a l’any 2019. Els delictes sexuals a les comarques gironines han disminuït un 25,8%, i s’ha passat de 310 casos a 230. El nombre de delictes d’agressió sexual amb penetració ha passat de 52 a 45 (un 13% menys), mentre que la resta de delictes contra la llibertat sexual han passat de 258 a 185 (un 28,3% menys). També és destacat el descens dels delictes amb força a domicilis, establiments i altres instal·lacions, que han passat de 4.854 a 3.132 (un 35,5% menys). A la resta de poblacions de la demarcació (de més de 30.000 habitants) s’han registrat descensos notables. A Lloret de Mar i Blanes –el 2020 gairebé sense visitants– han baixat un 53,6% i un 25,9%. A Salt els delictes han baixat un 15,6% i a Girona un 14,3%. A Girona hi va haver el mateix nombre de delictes sexuals el 2020 que el 2019. A Salt, Olot, Blanes i Lloret han baixat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia