Successos

Penes de fins a 15 anys de presó per als dos acusats de matar el cunyat al Montmell

L’Audiència de Tarragona dicta la tercera sentència condemnatòria dels darrers anys per un homicidi sense cadàver

L’Audiència de Tarragona ha imposat una pena de 13 anys i 9 mesos de presó als dos acusats de matar el cunyat al Montmell (Baix Penedès), l’agost del 2017, arran d’un conflicte per una plantació de marihuana.

Després que el jurat popular els declarés culpables per unanimitat, el magistrat els ha condemnat per homicidi amb l’agreujant d’abús de superioritat. A un d’ells li ha imposat un any més de presó per cremar la furgoneta de la víctima, el cadàver del qual no ha aparegut.

La sentència a què ha tingut accés l’ACN també estableix que no puguin acostar-se a menys de 500 metres de la vídua i els fills de la víctima, ni comunicar-se amb ells durant 10 anys. També els obliga a indemnitzar els familiars del mort amb més de 532.000 euros.

Durant la lectura del veredicte, el 24 de març, el jurat popular va considerar provat que Joaquín Fernández Camacho i Bacari Junior Balde Camacho van preparar una “emboscada” al seu cunyat, Diego Pérez Reyes, el van matar i van ocultar el cadàver. A més, el jurat va determinar que Bacari Junior, amb l’ajuda d’una segona persona que no s’ha pogut identificar, va incendiar la furgoneta de la víctima per destruir proves.

Malgrat la dificultat d’emetre un veredicte sense que hi hagi cadàver, el magistrat precisa en la sentència que la declaració de culpabilitat esdevé “una conclusió inferencial a partir de la lògica, raonable i raonada concatenació d’elements probatoris de naturalesa indirecta, els quals van ser tots ells objecte de debat en el plenari”.

El magistrat afegeix que els membres del jurat popular van considerar provats “diversos indicis incriminatoris que es troben relacionats entre si i que vinculen amb claredat els acusats en els fets” i insisteix que la resolució és “del tot ajustada i raonable” si es té en compte el “contundent i ampli ventall probatori”.

En la sentència el jutge també deixa constància que va decidir desestimar les peticions de nul·litat de la defensa.

D’altra banda, el jutge constata que no ha pogut aplicar el màxim de 15 anys de presó per homicidi perquè no s’ha pogut saber si la mort de Diego va ser molt cruenta o extrema. Tot i això, valora com un fet “molt transcendent” que els acusats n’amaguessin el cadàver perquè això, diu, va ocasionar un “sofriment addicional” i un dolor “molt més gran” a la família. Per això justifica “la necessitat ètica de superar el límit mínim” de 12 anys i mig de presó, i establir un càstig “més sever”, de 13 anys i 9 mesos de presó.

La del crim del Montmell ha estat la tercera sentència condemnatòria per homicidi sense cadàver dels darrers anys a l’Audiència de Tarragona. La primera va ser la de Ramon Laso, condemnat el 2014 per matar la dona i el cunyat per un mòbil passional, i la segona la de l’agent immobiliari Ramon Franch, sentenciat el 2017 per la mort d’una veïna dels Pallaresos per motius econòmics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia