Successos

TecnoCampus Mataró acomiada professor per assetjament sexual de diverses alumnes

El docent denunciat du que ha interposat una demanda per acomiadament improcedent

El centre universitari TecnoCampus de Mataró (Maresme), que depèn de la UPF, ha acomiadat un professor associat del grau de Mitjans Audiovisuals després d’una denúncia per presumpte assetjament sexual presentada per nou alumnes de cursos diferents davant la Unitat d’Igualtat de la universitat.

Una de les noies afectades, que prefereix mantenir l’anonimat i ha actuat com a portaveu del grup de denunciants, ha explicat a Efe que al xat de les classes virtuals el professor mantenia converses privades amb ella amb expressions com “qui fos un collaret” quan ella el tenia a la boca durant una classe. El docent utilitzava el xat de l’aula virtual per enviar missatges ofensius.

També li va demanar que es posés uns pantalons determinats per a un examen presencial, la va convidar a prendre una copa de vi i li va demanar el seu número privat i li va fer comentaris com “és el teu nòvio?, no importa, no sóc gelós” en referir-se a una fotografia en la qual la noia apareixia amb un amic.

Els fets van començar el passat mes de desembre i “al principi semblava estrany”, però el perfil del professor “et confon” perquè “és molt simpàtic i enrotllat, proper als alumnes”, ha afirmat l’afectada.

L’alumna va comunicar l’ocorregut a la delegada de curs que es va posar en contacte amb les seves homòlogues d’altres cursos i van trobar més estudiants afectades, totes elles amb patrons semblats de conducta per part del professor.

Els episodis van ocórrer en diferents moments i entre alumnes de cursos diferents que no es coneixien entre elles, segons la portaveu, qui ha afegit que “hem arribat a tenir constància de casos des del 2014, malgrat que no apareixen a la denúncia”.

En un dels casos, una de les alumnes ha afirmat que va mantenir una relació “breu però més enllà de les aules amb el docent” i que l’assetjament es va agreujar quan va intentar “posar distància entre nosaltres”.

Les joves també han assenyalat que, malgrat que els fets denunciats van començar al desembre passat, tenen constància que a l’octubre un grup de sis alumnes de segon curs van acudir a una professora explicant el comportament “estrany” del professor, però sense aportar detalls, i que, malgrat l’advertiment de la professora que “no coneixia la magnitud dels actes”, el professor “va seguir actuant”.

Per tot això, les estudiants van decidir acudir a la Unitat d’Igualtat, que el Tecnocampus va crear el 2011 en el marc del Pla d’Igualtat i que ha instruït amb aquest cas el seu primer expedient.

El director de Recursos Humans el Tecnocampus -centre amb entitat jurídica pròpia adscrit a la Universitat Pompeu Fabra (UPF)- Xavier Vives, ha confirmat a Efe l’acomiadament del professor per uns fets “molt greus i inadequats”, la qual cosa ha portat a “imposar la sanció màxima d’acomiadament sense indemnització”.

Per la seva banda, el professor denunciat ha explicat a Efe que ha interposat una demanda per acomiadament improcedent i ha circumscrit la situació a “un conflicte laboral” en el qual Tecnocampus ha considerat que “la meva actuació, davant la queixa de les alumnes, sobrepassa el seu codi ètic”.

El representant legal del professor, l’advocat Eloi Serra, ha afegit que el seu defensat “rebutja totes les acusacions” abocades per les noies i per a això s’ha emparat en la “dilatada experiència docent del professor”.

En haver activat per primera vegada el protocol contra l’assetjament, “hem detectat alguna llacuna que es revisarà”, ha reconegut el director de Recursos Humans, que s’ha mostrat “satisfet” de la “celeritat i contundència amb que la que ha reaccionat la universitat” ja que “hem fet el que havíem de fer”.

Les estudiants, que han valorat positivament l’actuació del Tecnocampus i l’ajuda rebuda, han afirmat que l’objectiu de la denúncia ha estat “frenar la situació” i “ajudar al fet que no hi hagi més víctimes” davant la “certesa que el professor exerceix la docència en altres institucions” i “està buscant ocupació com a docent a més llocs”.

En els últims dos anys, les universitats catalanes han rebut prop de 100 denúncies per assetjament i aquesta es produeix després de la recent de la Universitat Autònoma de Barcelona, on un grup d’alumnes van denunciar un professor de Veterinària per presumptes agressions i assetjament, i a altres dels últims mesos, com les que van afectar a un professor de l’Institut del Teatre de Barcelona o a un exprofessor de l’Aula Municipal de Teatre de Lleida, acusat de presumptes abusos a desenes d’alumnes menors d’edat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia