Successos

Detenen un pagès que va aturar un ral·li entravessant un tractor

El sabotatge, que va donar un gran ensurt als pilots, va obligar a anul·lar un tram del ral·li Legend Les Corbes, que passa per les Guilleries

El detingut fa anys que es queixa de les curses a motor

Els Mossos van detenir dissabte a Sant Hilari Sacalm Francesc Xavier Fàbrega, de 51 anys, un pagès que regenta una masia de turisme rural, per haver boicotejat el pas dels pilots participants al ral·li Legend Les Corbes Memorial Eduard Carreras entravessant de sorpresa un tractor enmig de la carretera quan ja havien entrat cotxes participants al tram. Fàbrega, que havia intentat evitar la celebració del ral·li, va dormir una nit als calabossos i diumenge el van posar a disposició del jutjat de Santa Coloma de Farners, que el va deixar en llibertat però investigat per delictes de desordres públics, resistència i desobediència a l’autoritat, ja que es va revoltar quan els Mossos el van anar a detenir.

L’animadversió de Xavier Fàbrega cap a les proves esportives i els ral·lis que es munten a les Guilleries ja ve de lluny i queda reflectit en les cròniques periodístiques de fa més d’una dècada, quan Fàbrega actuava de portaveu dels veïns opositors, que es queixaven de les molèsties que els ocasionava llavors el pas del ral·li Catalunya-Costa Brava i el públic que s’aplegava pels entorns de les Guilleries. Davant la imminent celebració de la sisena edició del ral·li Legend Les Corbes, Fàbrega ja va fer saber als organitzadors que faria el possible per evitar la prova i hi ha constància que va fer gestions en un àmbit institucional per intentar aturar-la. Però dissabte els organitzadors, amb tots els permisos de Trànsit i el suport dels ajuntaments de Sant Hilari Sacalm, Sant Sadurní d’Osormort, Arbúcies, Osor, Santa Coloma de Farners i Llagostera, van tirar endavant la competició, després que el dia abans s’hagués fet un tram d’exhibició. Al matí es van fer amb normalitat quatre dels trams. Els organitzadors tenien fins a 200 persones vetllant per la seguretat i tot va anar sobre rodes fins que a l’etapa del pla de les Arenes, a Sant Hilari, quan ja hi havia pilots circulant, va aparèixer un tractor enmig de la GIV 5411, en un tram de recta on els pilots agafaven més velocitat. El tractor, amb una desbrossadora enganxada, va quedar entravessat al km 4 de la carretera i el primer pilot que se’l va trobar va ser qui al final va guanyar el ral·li, Dani Oliveras, que va poder esquivar-lo. El pilot que venia després, segons fonts de l’organització, va poder aturar-se a temps, però en el seu cas va quedar molt traumatitzat per l’espant que li va ocasionar l’aparició del tractor i es va passar una bona estona plorant.

El tractor, que fins al moment de la irrupció va passar desapercebut als organitzadors del ral·li perquè estava camuflat enmig d’una arbreda, va obligar a aturar el ral·li momentàniament i el tram del pla de les Arenes va quedar anul·lat de la competició final. Els organitzadors van alertar els Mossos, que tenien agents desplaçats a la zona per controlar la seguretat del ral·li, que van córrer a buscar l’home que havia entravessat el tractor. Xavier Fàbregas va argumentar que el tractor se li havia quedat aturat accidentalment mentre maniobrava després de fer feines de desbrossar per la zona. Un argument que els organitzadors del ral·li no s’empassen. Pensen que estava ben planificat i que, a més, segons expliquen, van descobrir que un parent de Fàbrega es dirigia cap a la zona amb un altre tractor suposadament amb les mateixes intencions boicotejadores. Quan els Mossos van demanar a Xavier Fàbrega que s’identifiqués, aquest es va negar a donar-los la documentació, es va encarar als agents i per això va acabar detingut també per desobediència, a part de per desordres públics. Els Mossos també van identificar una dona que es va presentar al lloc i va discutir amb els agents, però en el seu cas no va ser detinguda. Aquest diari no ha pogut contactar amb Fàbrega per poder tenir la seva versió dels fets de primera mà.

LA DATA

19.06.21
Se celebrava
el ral·li Legend Les Corbes Memorial Eduard Carreras, que va ser sabotejat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia