Successos

Cursa per localitzar supervivents entre els 159 desapareguts a Miami

De moment, sols s’han pogut treure de sota la runa quatre víctimes mortals

Les causes podrien trigar anys a saber-se, i ja s’ha presentat la primera demanda

Bombers amb gossos i cossos de seguretat seguien corrent ahir una marató contra el temps, a la recerca de possibles supervivents a l’edifici de dotze plantes que es va ensorrar dijous a la nit a Surfside, al municipi nord-americà de Miami-Dade (Florida). El balanç de víctimes mortals encara no està tancat, ja que per ara sols s’han pogut rescatar quatre cossos. El governador de Florida, Ron DeSantis, va indicar que els equips de rescat havien sentit “sons i cops” dijous a la nit, tot i que no veus.

En un primer moment, es van poder rescatar 35 persones amb vida des dels balcons, però el nombre de desapareguts és elevat: 159, que es tem que es troben sota les tones de runa. Entre els quals, la cunyada del president del Paraguai. El nombre exacte de persones que hi havia en el moment del sinistre encara no s’ha pogut determinar. A les Champlain Towers, hi vivien permanentment jubilats, famílies de joves professionals amb canalla i llatinoamericans, que hi passaven temporades. A més, l’ensorrament es va produir quan molts ja dormien. De sobte, es van desplomar 55 dels 136 habitatges de l’edifici.

“És un miracle”

Una de les veïnes, Sarah Nir, explica que acabaven d’arribar a casa i que la seva filla Honey s’estava preparant per dutxar-se i anar-se’n a dormir quan van sentir sorolls de cops “com si fos una obra”. Van decidir baixar a protestar al vigilant, però ja no hi van ser a temps perquè van sentir una gran explosió i, pensant-se que era un terratrèmol, van sortir corrent al carrer. En arribar-hi, l’edifici s’estava ensorrant. “Ha estat un miracle”, diu. Les imatges difoses ahir fan feredat: roba, estris, rentadores mig sostingudes...

Les causes de la tragèdia encara es desconeixen, i experts locals assenyalen que podrien trigar anys a esclarir-se. De fet, ahir mateix ja es va presentar la primera demanda contra l’associació de propietaris de Champlain, que reclama cinc milions de dòlars. No obstant això, alguns mitjans com ara The New York Times afirmen que l’edifici havia d’iniciar algunes reparacions contra la corrosió. El bloc es va construir el 1981 i recentment havia passat una inspecció.

El sinistre ha commocionat els Estats Units i el govern federal ha declarat la situació d’emergència per ensorrament a Miami, amb l’objectiu de destinar-hi fons i que l’agència d’emergències coordini “tots els esforços de socors per alleugerir les dificultats i el patiment causats”. Els familiars dels desapareguts esperen, angoixats, en un centre a pocs blocs de l’edifici ensorrat. Ja se’ls han començat a prendre mostres d’ADN per poder identificar les víctimes mortals a mesura que les vagin traient de sota la runa.

LES XIFRES

55
habitatges
dels 136 apartaments de l’edifici es van desplomar dijous passat de sobte.
40
anys
d’antiguitat tenia el bloc sinistrat, de 12 plantes, i havia passat una inspecció recentment.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia