Successos

El bomber que va morir a la central d’Ascó havia acabat la jornada

Els treballadors neguen que el succés tingués lloc durant el procés de recàrrega del tanc de CO2

El director de la central nuclear ha lamentat la “confusió despresa per les primeres informacions emeses” arran de la mort d’un bomber dimecres passat

El bomber que va morir a la central nuclear d’Ascó dimecres passat no feia tasques de manteniment del sistema contra incendis, sinó que havia acabat la jornada i es va reincorporar al servei alertat per la comunicació de l’accident.

Així ho explica el comitè d’empresa de la planta, que rebutja “frontalment” el que anomena “estratègia comunicativa” de la companyia. Alhora, han negat que la fuita de diòxid de carboni que va produir la mort a l’operari i va causar tres ferits més tingués lloc durant el procés de recàrrega d’un tanc, sinó que el que es feia és una “vigilància d’àrea de foc” tal com, asseguren, es feia “des de l’inici de la recàrrega”.

Tot plegat ho consideren resultat de la política comunicativa de l’empresa, que ha fet que els mitjans “s’inundin de notícies que disten de la realitat dels fets ocorreguts”.

Per això, demanen a Anav que rectifiqui els comunicats que ha emès fins ara, que es disculpi amb la família de la víctima i amb els seus companys i que faci “un exercici de transparència” vetllant per una informació “veraç i fidedigna”.

Per la seva banda, el director de la central nuclear d’Ascó, Jordi Sabartés, ha lamentat la “confusió despresa per les primeres informacions emeses” arran de la mort d’un bomber dimecres passat, quan socorria un grup de treballadores que s’havia intoxicat per diòxid de carboni.

En un comunicat adreçat als treballadors, Sabartés ha reconegut que la víctima havia acabat la jornada laboral i “no va dubtar a tornar a equipar-se i sumar-se a l’equip d’ajuda”.

La política comunicativa d’ANAV ha estat fortament qüestionada per treballadors i, especialment, pel comitè d’empresa de Falck, la subcontracta a la qual pertanyien els operaris afectats. Criticaven que l’empresa informés que el bomber estava fent tasques de manteniment del sistema contra incendis.

“Són dies difícils per a tots, res del que fem podrà tornar-nos a Francesc, però sí que hem de guardar a la memòria l’enorme compromís que va demostrar amb la seva actuació dimecres a la tarda a la central”, ha assegurat Sabartés, després de manifestar el seu condol. També ha lloat la “dedicació, esforç i solidaritat” de la brigada i dels treballadors durant l’episodi a l’hora de “protegir a les persones”.

Al mateix temps, el director de la nuclear d’Ascó ha explicat que arran de l’incident, s’ha procedit a “revisar i analitzar equips”. “Estem dedicant tots els esforços necessaris no només a saber què va passar la tarda de dimecres sinó també, com correspon a la nostra forma de treballar, a extreure totes les lliçons apreses necessàries perquè tot això no es repeteixi mai més”, ha apuntat.

En concret, ha explicat, sense major precisió, que durant els primers dies han treballat per determinar la causa que “va provocar la descàrrega de CO2, aplicar els correctius necessaris i verificar completament el sistema d’extinció d’incendis en tots dos grups”. Unes actuacions, sosté, que són “només el principi” i a les quals seguiran una “anàlisi exhaustiva” per determinar “exactament” què va passar.

Actualment, la central es troba encara immersa en el vint-i-vuitè procés de recàrrega de combustible del seu grup I.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia