Successos

El manifestant acusat de colpejar un mosso evita la presó

El TSJC rebaixa la pena per a Marcel Vivet de cinc anys a un i mig

El tribunal remarca que la primera sentència no era proporcional

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebaixat de cinc anys a un i mig la pena de presó per a Marcel Vivet, el manifestant independentista acusat de colpejar un mosso durant una protesta contra el sindicat policial Jusapol el setembre de 2018. D’aquesta manera, podrà evitar el seu ingrés a la presó.

En la seva sentència, l’alt tribunal estima parcialment els recursos de la defensa, exercida per l’advocat del col·lectiu Alerta Solidària Carlos Hurtado, i rebaixa la condemna de cinc anys de presó que l’Audiència de Barcelona va imposar al manifestant per causar desordres i copejar a un agent

El motiu de la rebaixa és que la sala qüestiona que el pal de bandera amb el qual Vivet va agredir un mosso d’esquadra constitueixi un instrument perillós, per la qual cosa creu que la condemna a cinc anys que li va imposar l’Audiència és “poc respectuosa amb el principi de proporcionalitat”.

El cas de Marcel Vivet va tensar les relacions de la CUP amb el Govern en l’anterior legislatura i va posar el Departament d’Interior en el punt de mira, atès que en el judici la Generalitat va mantenir l’acusació d’atemptat a l’autoritat contra l’activista.

Vivet, que en el seu moment va menystenir el Parlament en no recollir la Medalla d’Honor que se li va concedir com a “víctima de la repressió”, també es defensava al·legant corrupció policial. La seva defensa esgrimia un atestat en el qual, assegura, la policia va atribuir a un altre manifestant els mateixos fets que a Marcel. El tribunal, però, no li dona la raó i sosté que l’altre manifestant acusat sí que va agredir el mateix mosso que Marcel, però en un altre moment i en una zona diferent del cos.

El TSJC sí accepta que el pal de bandera que va emprar Marcel no és un objecte perillós, capaç de causar la mort o lesions d’entitat, ja que subjectava una bandera “més aviat petita”, que va trencar-se, evidenciant el grau de fragilitat.

A més, argumenta el TSJC, l’acusat va dirigir el pal a “una zona no vital ni especialment vulnerable, i que només va produir un blau a la zona del canell dret de l’agent”, la qual cosa constitueix un delicte lleu de lesions.

Retrets a l’Audiència de Barcelona

La sala també retreu a l’Audiència de Barcelona que en fixar la pena no tingués en compte que Vivet “no té antecedents penals, és una persona jove” i ha pagat 2.000 euros de fiança per satisfer la responsabilitat civil que pogués correspondre a l’agent per les lesions causades.

La decisió judicial ha estat ben rebuda pel moviment independentista i pel cercle pròxim a Vivet. Al vespre, un centenar de persones s’han aplegat a la plaça de la Vila de Badalona per traslladar-li el seu suport. En la concentració també hi ha participat Adrià Catasús, el jove a qui els Mossos acusen del mateix fet, per la qual cosa demanen responsabilitats als agents.

Satisfacció al Govern

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, celebra que el TSJC hagi rebaixat la condemna del Vivet. Tot i que en un inici l’acusació de la Generalitat també demanava cinc anys de presó per a Vivet, després de la sentència la pròpia administració va presentar un recurs d’apel·lació perquè es rebaixés la condemna a només sis mesos. El conseller assegura ara que és una alegria que la rebaixa “substancial” fixada pel TSJC “s’assembli bastant” a la petició que va fer la Generalitat, evitant que Vivet acabi ingressant a presó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia