Successos

A judici el cas de la violació de Blanes suspès fins que la llei del ‘només sí és sí’ fos vigent

L’acusat, que afronta inicialment 13 anys de presó, ha assegurat que aquella nit ni tan sols va ser al pis de la noia

L’Audiència de Girona ha començat a jutjar aquest dijous el cas de la violació a Blanes que es va suspendre fins que la llei del ’només sí és sí’ fos vigent. Tot i que el motiu que va portar a posposar-lo és la possibilitat que les parts arribessin a un acord, finalment no ha estat així. L’acusat, que s’enfronta a 13 anys de presó, ha negat els fets. Ha declarat que ell i la denunciant quedaven tan sols per mantenir sexe i ha assegurat que, aquella nit, ni tan sols va ser al pis de la noia. Ella, per la seva banda, ha sostingut que feia vuit mesos que mantenien una relació i que el processat la va violar després d’haver-s’hi discutit. El judici es reprendrà el 4 de novembre amb les declaracions dels forenses.

El judici pel cas de violació ja va arribar a l’Audiència de Girona el 12 de setembre. Aleshores, però, atenent la petició de la defensa, el tribunal el va suspendre i el va tornar a fixar per a aquest dijous. El motiu que va portar a posposar-lo va ser que la nova llei de garantia integral de la llibertat sexual, coneguda com la del ’només sí és sí’, entrava en vigor el 7 d’octubre, i que una de les modificacions podia suposar una condemna més baixa per a l’acusat.

En concret, el redactat recull que la condemna mínima per aquest delicte passa dels 6 als 4 anys de presó. I com que hi havia la possibilitat que les parts arribessin a un acord, segons el qual el processat reconeixeria els fets, el tribunal de la Secció Quarta va optar per suspendre el judici fins que la nova llei fos vigent. Ni la fiscalia ni tampoc l’acusació particular van oposar-s’hi.

Avui, en principi, s’havia de celebrar la conformitat. Però no ha estat així, i finalment no hi ha hagut acord. La situació, però, ha obligat a suspendre momentàniament el judici, perquè la defensa ha demanat que declaressin els forenses. I com que a priori no se’ls havia citat (per a la conformitat només calien l’acusat i la denunciant) això ha portat a modificar, de nou, el calendari.

Al final, s’ha decidit que avui declaressin el processat i la víctima (també, per evitar-li a ella el tràngol de tornar a venir un altre dia). I s’ha deixat per al 4 de novembre la resta del judici; és a dir, la declaració dels forenses, les conclusions definitives i els informes de les parts.

A l’habitació del seu pis

Segons recullen els escrits d’acusació, els fets van passar el 24 de gener del 2018 al pis de la víctima, a Blanes. Fiscalia i acusació sostenen que ella i el processat, un home romanès, havien mantingut una relació. Aquella nit, els dos es van discutir. Segons el relat de les acusacions, el processat la va fer caure al llit i s’hi va tombar al damunt, agafant-la pels canells. Després, la va llançar per terra, la va insultar i va acabar violant-la mentre ella plorava.

Davant del tribunal, el processat ha negat els fets. De fet, ha assegurat que aquella nit ni tan sols va ser al pis. L’acusat ha explicat que els dos s’havien conegut a la feina -ell feia de vigilant a l’estació de trens i ella estava a les taquilles- i que mai havien mantingut una relació, sinó que tan sols quedaven per fer sexe.

L’home ha relatat que van començar a quedar al novembre del 2017, i que van mantenir trobades durant aproximadament un mes i mig. “En cap moment vaig ser gelós, perquè la seva vida personal no m’interessava”, ha dit. A preguntes de la defensa, ha atribuït la denúncia al ressentiment, perquè ell tenia parella i quan la noia va assabentar-se’n, ha relatat, es va enfadar i li va dir que ja se’n recordaria ella.

La noia, per la seva banda, ha explicat un relat diametralment oposat. Ha declarat que ells dos mantenien una relació tempestuosa des del juny del 2017, i que ell era molt gelós, arribant a recriminar-li la manera com anava vestida a la feina. Aquella nit, ha explicat que els dos van quedar per parlar al pis, i que ell no deixava de mirar-li el mòbil cada vegada que la pantalla s’il·luminava perquè li enviaven un whatsapp.

Ella, al seu torn, també va veure una conversa de l’acusat i va ser aleshores quan va descobrir que tenia parella. Aleshores, va anar-se’n a la terrassa i d’aquí a l’habitació, amb el processat seguint-lo. Allà, quan la va fer caure damunt del llit i la tenia agafada pels canells, quan ell intentava fer-li un petó, ella li va mossegar el llavi i li va fer una esgarrapada.

Després que la rebotís al terra, i que segons ha relatat la insultés dient-li “puta” o “si fóssim al meu país, et rebentaria la cara”, la noia ha explicat que la situació va calmar-se momentàniament. I que quan va tornar a estirar-se al llit, pensant-se que ell l’abraçaria per darrere, va veure com l’acusat començava a violar-la mentre ella no deixava de plorar. “Només desitjava que acabés i se n’anés”, ha declarat.

L’acusat s’enfronta inicialment a 13 anys de presó i a 30 dies de localització per violació, maltractament en l’àmbit de la violència sobre la dona i vexacions injustes. D’aquesta pena, tant el fiscal com l’acusació particular demanen 12 anys pel delicte de violació.

Les acusacions també demanen que el processat no es pugui acostar a menys de 500 metres de la víctima durant 23 anys. En concepte de responsabilitat civil, el fiscal demana que l’acusat indemnitzi la noia amb 10.245 euros. La defensa sol·licita l’absolució. El judici es reprendrà el 4 de novembre amb migdia amb les declaracions dels forenses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia