Successos

Cadena perpètua per a dos russos i un ucraïnès culpables d’enderrocar el vol MH17 el 2014

Els tres acusats han estat jutjats en rebel·lia i un quart acusat ha estat absolt

La Justícia neerlandesa ha condemnat aquest dijous a cadena perpètua a dos russos i un ucraïnès per enderrocar el vol MH17 de Malaysian Airlines “amb un míssil BUK des d’un camp agrícola” en l’est d’Ucraïna el 17 de juliol de 2014, encara que el judici es va celebrar en rebel·lia i cap dels acusats està detingut.

Els russos Igor “Strelkov” Girkin i Serguei Dubinsky, i l’ucraïnès Leonid Khartxenko van ser declarats “culpables” d’enderrocar l’avió i de l’“assassinat” dels 298 passatgers que anaven a bord del vol MH17, segons la sentència llegida pel president del tribunal, Hendrik Steenhuis, enfront de centenars de familiars de víctimes d’aquesta tragèdia.

Girkin i Dubinsky tenien “rols d’alt nivell i de coordinació de l’operatiu” que va portar a enderrocar l’MH17, mentre que Khartxenko va estar “directament involucrat” en els fets, i els tres són responsables ara de les indemnitzacions que caldrà pagar als familiars de les víctimes pels danys causats.

El tribunal ha lamentat no tenir informació per a assenyalar a qui va demanar el llançamíssils ni qui va donar l’ordre de llançar el míssil contra el vol MH17, però ha advertit que un míssil BUK no pot llançar-se “per error”, sinó que ha d’haver-hi consideracions prèvies, per la qual cosa “el míssil va ser disparat de manera deliberada” i els acusats “tenien clares les conseqüències”.

La Cort sí que veu convincent la teoria que els acusats creien que l’objectiu era un avió militar, i no de passatgers, però com que no tenia la immunitat que s’atorga als combatents en una guerra, perquè Rússia no admetia el seu control sobre la zona, i els acusats no es van declarar membres de l’Exèrcit rus, llavors tampoc estaven autoritzats a enderrocar un avió militar.

El tribunal ha considerat provat que l’avió va “ser enderrocat per un míssil BUK des d’un camp agrícola”, descartant escenaris com un accident, i ha considerat que Rússia estava involucrada en l’“acció armada” en l’autoproclamada República Popular de Donetsk (RPD).

L’excoronel d’Intel·ligència Girkin, de 51 anys, estava encarregat de la cartera de Defensa en la zona on estaven actius els rebels prorussos i tenia contacte directe amb Moscou, i el tribunal ha considerat que estava al comandament del camp de batalla el dia que es va llançar el míssil contra l’avió, i mantenia informat al Kremlin.

Girkin treballava amb Dubinsky, de 60 anys, qui era cap d’intel·ligència en la mateixa regió, mantenia contacte regular amb Rússia, i el BUK es va transportar cap al camp agrícola ucraïnès i es va retornar a territori rus sota la seva autoritat. Va exercir un paper de “guia”, però va deixar les tasques als seus subordinats, conclou la Justícia.

Per la seva banda, Khartxenko, de 50 anys, és l’únic ucraïnès dels tres i en el moment de la tragèdia era comandant d’un grup de combat de rebels prorussos en la zona, i estava a les ordres de Dubinsky. Va escortar i va supervisar el llançamíssils, i el seu paper va “ser fonamental” per a l’atac contra l’avió, la qual cosa li converteix en coautor dels càrrecs d’assassinat i enderrocament.

Finalment, Oleg Pulatov, de 56 anys, va ser l’únic dels quatre que no va ser jutjat en “rebel·lia”, encara que mai es va personar davant el tribunal, només va enviar un equip d’advocats per a la seva defensa. Era membre d’una unitat especial d’intel·ligència russa i el juliol de 2014 actuava com a cap adjunt del servei d’intel·ligència dels rebels a Donetsk. La Cort ha considerat que Pulatov no era present quan es va disparar el míssil, i no va influir en el pla, per la qual cosa ha estat absolt al no poder-se determinar la seva responsabilitat penal per la tragèdia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia