Successos

Oceania

Troben la càpsula radioactiva extraviada a Austràlia

El dispositiu, que conté Cesi-137, ha estat localitzat a uns 50 Km. al sud de Newman

El material ha estat recuperat “de forma segura” i dijous es traslladarà a un centre de Perth

Les autoritats australianes han anunciat aquest dimecres que han recuperat la petita càpsula radioactiva extraviada per la minera Rio Tinto després d’una àmplia i complicada recerca per localitzar aquest material, que pot resultar mortal.

“Vull remarcar que aquest és un resultat extraordinari (...) Els equips de recerca literalment han trobat l’agulla al paller”, ha declarat en roda de premsa el responsable de Serveis d’Emergència a l’Estat d’Austràlia Occidental, Stephen Dawson.

El representant del govern regional ha detallat que el dispositiu, de 6 mil·límetres de diàmetre i 8 d’alçada, ha estat trobat aquest matí a uns 50 quilòmetres al sud de la ciutat de Newman, on un camió el va recollir fa dies per transportar-lo fins a la ciutat de Perth, una ruta d’uns 1.400 quilòmetres, una distància més llarga que la longitud de Gran Bretanya.

La diminuta càpsula ha estat localitzada entre pedres en un voral, a uns dos metres de distància de l’autopista Greath Northern. Un cotxe equipat amb dispositius especials per a la detecció de radiació –que viatjava per la via a uns 70 Km/h– ha detectat la radioactivitat emesa per la càpsula.

Els equips han establert un perímetre de seguretat de 20 metres al voltant de l’objecte per procedir “de forma segura” a la seva recuperació i posteriorment l’han tancat dins un contenidor de plom, que protegeix de la radiació.

La delicada càrrega ha estat enviada de tornada a Newman, on estarà emmagatzemada fins dijous, quan es traslladarà a un centre de Perth, la capital d’Austràlia Occidental.

Els efectius de l’Organització Australiana de Ciència i Tecnologia Nuclear (ANSTO) examinen la zona on s’ha trobat la càpsula per “assegurar-se que no està contaminada”.

La diminuta càpsula conté una “petita quantitat” de la substància radioactiva Cesi-137, utilitzada en la mineria, i es va perdre quan era transportada entre el 10 i el 16 de gener, segons havia explicat prèviament el departament de Salut d’Austràlia Occidental.

Les autoritats australianes havien advertit en una alerta anterior sobre els riscos de l’exposició a aquesta substància tòxica, que inclouen “cremades per radiació o malalties per radiació”, com càncer.

No obstant això, avui han indicat que és “improbable” que algú hagi estat exposat a la radiació perquè el material estava prou allunyat de la carretera i de qualsevol població. “No sembla que hagi estat mogut, sinó que va caure del camió”, ha apuntat als mitjans el director general de l’Oficina de Salut d’Austràlia Occidental, Andrew Robertson.

El material tòxic va ser empaquetat el passat 10 de gener i el vehicle va arribar a Perth sis dies després, però no va ser fins al passat dia 25 quan els inspectors de la càrrega es van adonar que un dels paquets estava trencat i una d’aquestes minúscules càpsules s’havia perdut en el trajecte.

El dispositiu radioactiu és part d’un mesurador de densitat que havia estat utilitzat a la mina de Gudai-Darri de RioTinto, a la remota regió de Kimberley a Austràlia Occidental.

El Consell de Radiació de la regió ha obert una investigació per determinar com es va poder perdre la càpsula radioactiva.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia