Successos

crisi migratòria

Desenes de migrants desapareixen en un naufragi davant de les costes líbies

S’han recuperat 11 cossos i hi ha 7 supervivents de les 80 persones que viatjaven a bord d’una embarcació pneumàtica

Les autoritats líbies i la Mitja Lluna Roja han rescatat almenys onze cossos de migrants que van morir en un naufragi dimarts passat en una embarcació pneumàtica amb 80 persones a bord que fugien cap a Europa per la mar Mediterrània.

L’Organització Internacional per a les Migracions (OIM) ha confirmat que l’embarcació va sortir des de la localitat líbia de Qasr Alkayar i que només set d’ells van aconseguir tornar a la costa, per la qual cosa desenes continuen desapareguts.

Els migrants paguen als contrabandistes libis entre 3.000 i 5.000 dòlars (2.800 i 4.600 euros) per a embarcar-se en una de les rutes migratòries més mortíferes, en la qual l’any passat van morir 529 persones i 848 continuen desaparegudes.

Un total de 1.965 migrants han estat interceptats des de principi d’any i retornats a Líbia, país considerat “no segur” per les organitzacions de drets humans que denuncien contínues violacions i explotació en els anomenats “centres de reagrupació i retorn”.

La Guàrdia Costanera líbia, un cos format i finançat per la Unió Europea (UE) que ha estat assenyalat per Amnistia Internacional (AI) pels seus suposats vincles amb les màfies, és l’encarregada de les operacions de rescat i devolució.

L’enviat de la missió especial de l’ONU a Líbia (UNSMIL), el senegalès Abdoulaye Bathily, va denunciar recentment l’alarmant situació humanitària d’aquest col·lectiu, inclosa la detenció arbitrària “en condicions inhumanes i degradants en centres oficials i no oficials administrats per actors estatals i no estatals”.

Al voltant de 680.000 migrants de més de 41 nacionalitats van ser identificats per l’OIM a Líbia l’agost de 2022.

Dos vaixells amb 187 migrants rescatats es dirigeixen a la costa de Roma

Dos vaixells amb 187 migrants que han estat rescatats aquesta nit mentre navegaven en barques precàries pel Mediterrani central es dirigeixen al port de Civitavecchia, prop de Roma, després de rebre l’autorització del Govern italià per a desembarcar.

El navili més gran, el Life Support de l’ONG Emergency, porta a bord 156 persones que van ser salvades en dues operacions de rescat durant la matinada del dijous, han indicat a EFE fonts de l’organització.

Passada la mitjanit, el vaixell va trobar una barca de fusta d’uns set metres en la qual viatjaven 46 homes procedents de Bangladesh, el Pakistan, Sudan, Eritrea i Egipte.

Els rescatats van indicar als equips d’emergència que havien albirat una altra embarcació en dificultats, una llanxa de goma en la qual viatjaven 110 persones —26 menors entre elles— que van poder ser rescatades.

Abans, un altre vaixell, l’Aita Mari de l’ONG espanyola Salvament Marítim Humanitari, va rescatar a 31 migrants en un bot de fusta, també en el Mediterrani central, i va rebre així mateix l’assignació del port de Civitavecchia, prop de Roma. “El vaixell Aita Mari ha realitzat un primer rescat d’un bot de fusta de petites dimensions i inestable, sobrecarregat amb 31 persones nervioses, fent senyals i demanant auxili. Totes elles mancaven d’equips de seguretat individuals o col·lectius, existint un risc imminent de pèrdua de vides humanes”, ha comunicat l’ONG. En el grup viatjaven 11 dones (3 d’elles embarassades) a més de 10 nens, inclosos 4 de molt curta edat, un d’ells un bebè de 3 mesos, i la majoria procedeixen de Costa d’Ivori, el Senegal i Guinea Conakry.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia