Successos

JUDICIAL

Rebaixen a 5 anys i 4 mesos la pena a un condemnat per una violació a Salt

La defensa va sol·licitar que li escurcessin dos anys la condemna inicial per la llei del ’només sí és sí’ i el fiscal, en canvi, es va oposar a la rebaixa de la pena

El tribunal sosté que l’ha de rebaixar perquè la llei no ha anat acompanyada d’una disposició transitòria que reguli què fer amb les condemnes fermes anteriors

La secció tercera de l’Audiència de Girona ha rebaixat a 5 anys i 4 mesos la pena al condemnat per violar una dona a Salt la matinada de l’1 de juliol del 2020, segons informa l’Agència Catalana de Notícies. La defensa va sol·licitar que li escurcessin dos anys la condemna inicial per la llei del ’només sí és sí’. La fiscal s’hi va oposar argumentant que la pena imposada al judici està “dins el marc penal aplicable” en la nova legislació.

El tribunal sosté que, com que la llei no ha anat acompanyada d’una disposició transitòria que reguli què fer amb les condemnes fermes anteriors, ha de rebaixar la pena perquè és “més favorable al reu”. El processat va abordar la víctima al portal de casa seva, la va atacar per l’esquena i la va agredir sexualment.

L’Audiència de Girona va imposar al condemnat, Murphy Moore, una pena de 7 anys i mig de presó per un delicte de violació i una multa de 270 euros per un delicte lleu de lesions. La defensa va recórrer la sentència al TSJC, que va estimar parcialment un dels arguments. Així, l’alt tribunal català li va rebaixar la condemna per la violació a 7 anys: “L’existència de violència ja va ser tinguda en compte per configurar el delicte lleu de lesions i, per aquest motiu, no es pot valorar novament a l’hora d’individualitzar la pena”.

El TSJC va considerar “més ajustada a dret” la pena de 7 anys. No era la pena mínima perquè, segons recollia la sentència, els fets “revesteixen un plus d’antijuridicitat” pel “lloc on es va produir l’agressió, el portal de l’immoble on viu la víctima”: “Sens dubte això suposa una vulnerabilitat més gran. A més, és un lloc que la denunciant no pot evitar i que s’ha vist desprès de tota connotació de protecció”.

El tribunal va mantenir la multa i la decisió de l’Audiència d’expulsar el condemnat, que és d’origen nigerià, del país un cop complertes tres quartes parts de la pena amb la prohibició d’entrada durant 10 anys.

Arran de l’entrada en vigor de la Llei de garantia integral de la llibertat sexual, coneguda com la llei del ’només sí és sí’, la defensa del condemna va demanar una revisió de la pena. En base a la reforma, l’advocada demanava al tribunal sentenciador que li imposés ara 5 anys de presó. La fiscalia s’hi va oposar perquè considerava que la pena de 7 anys està inclosa “dins el marc penal aplicable” pel Codi Penal actual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia