Successos

El quadern negre

Tura Soler

La mort d’un imam de Roses a mans d’un fill

El noi que va apunyalar el seu pare té al·lucinacions i assegurava ser Jesús i que lluitava contra forces malignes

L’imam d’una mesquita de Roses, Mohamed Biya, de 50 anys, va morir la nit de diumenge a dilluns, al seu domicili de Vilafant, arran de les punyalades que li va clavar el seu fill Imrane, de 22 anys, que té brots psicòtics i al·lucinacions que el porten a confondre la realitat i a creure’s Jesucrist. L’escenari del crim va ser un pis d’un bloc del carrer Figueres de Vilafant, on diumenge a la tarda ja es van sentir moltes discussions entre pare i fill que van fer que alguns veïns avisessin la policia. Diumenge a la tarda Mohamed Biya es va traslladar a Roses per complir amb les seves obligacions com a líder religiós de la comunitat i a la nit quan va tornar a casa es va iniciar una altra discussió amb el fill. Va ser llavors quan el fill, armat com a mínim amb un ganivet, va clavar diverses punyalades al pare. Algunes al pit i una al coll, la més greu i que, segons tots els indicis, seria la que va resultar mortal.

La cridòria va alertar altre cop els veïns i un familiar va anar fins a la casa i va alertar la policia. El jove s’havia tancat en una habitació armat amb el ganivet, però finalment va ser ell mateix qui va obrir la porta i no es va mostrar violent quan van arribar els mossos i li van comunicar que estava detingut. Durant la matinada es va fer la diligència d’aixecament de cadàver amb la presència del fiscal d’homicidi, el forense i la policia científica, que va poder recuperar i confiscar el ganivet que es pressuposa que va ser l’arma del crim, ja que Imrane l’havia llençat al carrer per una finestra. Tot i que el detingut es va mostrar col·laborador davant de la comitiva judicial, es va descartar realitzar in situ una reconstrucció dels fets, en comprovar que el detingut donava respostes que denotaven que tenia al·lucinacions, que li feien distorsionar la realitat fins al punt d’expressar que ell era Jesús i que si havia agafat un ganivet era per defensar-se de les forces malignes que anaven en contra seu.

Una de les hipòtesis que apunta la investigació és que les discussions prèvies i la que va acabar fatídicament venien motivades pel fet que el pare pretenia que se l’ingressés per donar-li tractament psiquiàtric i ell s’hi negava. Precisament dissabte el pare havia portat el seu fill fins a l’hospital de Figueres i havia demanat que se’l derivés a l’hospital Santa Caterina de Girona, però finalment el noi no va ser ingressat al psiquiàtric. Imrane Biya havia estat ingressat en altres ocasions. Ara el jutjat de Figueres demanarà l’historial mèdic del detingut, que ahir va passar la nit als calabossos en espera de passar a disposició judicial. L’estat mental del parricida serà un factor clau en el procediment i en l’aplicació del càstig, ja que, segons les conclusions, poden comportar l’aplicació de circumstàncies atenuants de la pena o, fins i tot, la no imputabilitat.

El cos de la víctima va ser traslladat a l’Institut de Medicina Legal, on se li practicarà l’autòpsia i després, tot i que es preveu que sigui repatriat al Marroc, segons apunta el Diari de Girona, primer se li farà una cerimònia de comiat i homenatge a la mesquita de Roses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia