Successos

El quadern negre

Tura Soler

Susqueda: llibertat el dia dels innocents

Fa cinc anys que van alliberar Jordi Magentí, vam donar l’exclusiva i alguns van pensar que era una innocentada

Divendres 18 de desembre del 2018. Fa 303 dies que Jordi Magentí, pescador del pantà de Susqueda està empresonat per l’assassinat de Marc i Paula. L’Audiència ha convocat les parts per donar-los la resolució sobre la petició de llibertat de Jordi Magentí que va fer ja fa molts dies el seu advocat, Benet Salellas, que va esgrimir que és impossible que Magentí, “vell i malalt” i sense saber nedar, hagués pogut fer totes les peripècies que l’acusació apunta que va executar per desfer-se de les víctimes. Diu l’acusació que el pescador, després de tirotejar la parella a la Rierica, va pujar els cadàvers al seu caiac, l’un davant i l’altre darrere, i ell es va posar al mig i va remar fins al lloc fondo davant de la barraca d’en Bartomeu, on els va tirar a l’aigua. Ja fa molts dies que es va celebrar la vista, l’11 de desembre. No és habitual que es digui a les parts que vagin personalment a recollir la resolució, ni tampoc que es tardi vint dies a decidir sobre una petició de llibertat, i encara menys que a la vista hi assisteixin quatre magistrats –la secció quarta de l’Audiència en pes– i que tots quatre valorin la petició de llibertat. Ja fa temps que es veu que el cas del doble crim de Susqueda és un cas especial. Per això el seu president, el magistrat Adolfo García Morales, va voler que s’hi impliquessin la resta de magistrats: Maite Iglesias, Franscico Ortí i Víctor Correas. Vol filar prim, i per això ha convocat els lletrats per donar-los la resolució.

Hi ha nervis en tots els bàndols. A la fiscalia, al despatx de Carles Monguilod, que fa l’acusació, i, per descomptat, al bufet Salellas, que lluita per treure Magentí de la presó. Qualsevol resolució serà notícia. Però… què deuen haver decidit? El primer cop que Salellas va demanar la llibertat, la hi van denegar. Llavors encara no havien arribat els resultats de les proves d’ADN; 158, en van fer. Ara ja se sap que cap relaciona Magentí amb les víctimes. Què dirà, ara, l’Audiència?

Els dubtes tarden poc a dissipar-se. Els advocats aviat surten amb la resolució. Magentí queda lliure sense fiança per manca d’indicis sòlids. Només se li retira el passaport i el fan presentar cada quinze dies al jutjat. És lliure.

En els papers es resol que ni la pedra trobada dins de la motxilla enganxada al cos del noi, ni els amfíbols (restes sorrenques) enganxats a la roba, ni les proves de so (que es considera que no tenen base tècnica ni científica), ni els testimonis, ni la “lògica” dels practicants de caiac esgrimida pel fiscal no serveixen per situar l’escenari del crim a la Rierica. Aquesta cronista va ser la primera de donar la notícia a Twitter. “L’Audiència de Girona deixa en llibertat Jordi Magentí.” I aviat van saltar les reaccions. Piulades de gent, molts col·legues periodistes, que preguntaven si era la innocentada del dia. Ni aquesta periodista ni aquest diari fan innocentades. Jordi Magentí va sortir aquella mateixa nit de la presó de Figueres. Avui, dia dels innocents, cinc anys després, ell continua en llibertat i la investigació, empantanegada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia