Successos

turquia

Una allau en una mina d’or atrapa 9 miners i amenaça amb un desastre ecològic

La companyia que gestiona l’explotació es considera pròxima al partit islamista AKP i al president, Recep Tayyip Erdogan

Un corriment de terra en una mina d’or a la província turca d’Erzincan ha sepultat aquest dimarts a nou miners i amenaça de causar un desastre ecològic pel probable alliberament de substàncies tòxiques cap al riu Eufrates, informa la premsa turca.

L’ensulsiada va succeir al voltant de les 14.30 hores (11.30 GMT) en una mina a cel obert prop de l’embassament de Bagistas, a uns 90 quilòmetres de la ciutat d’Erzincan, en l’est de Turquia.

El ministre de l’Interior turc, Ali Yerlikaya, ha confirmat a la cadena CNNTürk que nou dels 667 treballadors de la mina estan en parador desconegut i que s’ha iniciat la seva cerca.

Hi ha 400 persones participant en aquesta tasca, ha explicat Yerlikaya, mentre que AFAD, el servei d’emergències turc, ha confirmat l’enviament d’equips de rescat des de vuit províncies pròximes.

Yerlikaya ha precisat que el corriment de terres es va produir en una massa de minerals extrets de la mina i acumulats per al seu tractament químic, que ocupaven entre 0,8 i 1 hectàrea i que l’allau es dirigeix cap a un espai obert de 10 hectàrees.

Un vídeo difós per la cadena NTV mostra una enorme massa de terra que es desprèn d’un pujol i després avança en estat líquid amb rapidesa per una estreta vall.

L’empresa que opera la mina, Anagold, ha difós un comunicat en el qual confirma l’incident, precisant que el corriment de terra s’ha produït en un espai on els minerals aurífers se sotmeten a lixiviació, és a dir que queden acumulats a cel obert i sotmesos a un bany amb cianur per a separar l’or de la pedra.

L’incident ha causat enorme preocupació, ja que la mina a cel obert, que s’estén sobre una àrea d’uns 10 quilòmetres quadrats, es troba pràcticament en la riba del riu Eufrates, just damunt de la presa de Bagistas.

Si els minerals barrejats amb cianur acaben al riu, causarien un immens desastre no només per a la fauna de la zona, sinó que també enverinarien en almenys cent quilòmetres de llit, inclosa la següent presa, les reserves d’aigua per a ús agrícola i humà.

La companyia Anagold és propietat en un 80% de la multinacional SSR Mining, mentre que el 20% restant pertany a Lidya Madencilik, propietat del Çalik Hòlding, un dels majors conglomerats industrials de Turquia, que es considera pròxim al partit islamista AKP i al president, Recep Tayyip Erdogan. De fet, el gendre d’Erdogan, Berat Albayrak, va ser entre 2007 i 2013, director executiu de Çalik Hòlding. La mina opera des de 2010 i segons SSR Mining té unes reserves de 3,2 milions d’unces d’or.

En 2022 es va produir en aquesta mina una filtració de cianur, però encara així, les autoritats turques van perdonar a Anagold un deute fiscal de 6,7 milions d’euros (7,2 milions de dòlars), segons va publicar el desembre passat el diari turc Evrensel.

Nombrosos activistes han advertit en el recent passat contra els perills ecològics de la lixiviació del mineral acumulat a l’aire lliure i saturat amb cianur, una substància altament tòxica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia