Successos

Successos

Un home mata la seva parella i els dos fills al Prat de Llobregat i se suïcida

La policia va trobar els cossos de la mare i els menors de 8 anys al seu domicili dimarts al vespre

El Prat omple la plaça de la Vila en rebuig al triple crim masclista

El departament de Feminismes confirma que es tracta d’un nou cas de violència masclista

Nou crim masclista a Catalunya, aquest cop al Prat de Llobregat. Els Mossos d’Esquadra investiguen la mort violenta d’una dona de 43 anys i els seus dos fills menors i el suïcidi del pare. La policia va trobar els cossos sense vida de la mare i els menors al domicili dimarts al vespre unes hores després que el pare se suïcides a l’estació de la població del Baix Llobregat. Els mossos, segons l’ACN, van trobar unes claus amb l’home i en un vehicle proper van localitzar una nota de comiat on demanava perdó pel que havia fet. El departament d’Igualtat i Feminismes ha confirmat que es tracta d’un nou cas de feminicidi . Amb aquest nou crim masclista serien set els menors assassinats aquest any a Espanya per casos de violència vicària, cinc d’ells a Catalunya. Segons el recompte d’Igualtat, amb la confirmació d’aquest cas ja són 10 els feminicidis aquest 2024: cinc dones, dues criatures assassinades per violència masclista juntament amb la seva mare i tres vinculats amb finalitat de violència vicària.

Segons el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) no consten antecedent judicials entre la parella. El jutjat d’instrucció 4 del Prat, en funcions de guàrdia, s’ha encarregat de l’aixecament dels quatre cadàvers però s’ha inhibit en favor del d’instrucció 5 de la mateixa localitat, encarregat de les causes de violència contra la dona, segons les mateixes fonts. S’ha decretat el secret d’actuacions.

Concentració al Prat

L’Ajuntament del Prat, després d’haver activat primer aquest matí el protocol de dol per un possible feminicidi, ha convocata aquesta tarda una concentració a la plaça de la Vila que ha tingut la resposta de més d’un centenar de persones. L’alcalde Lluís Mijoler ha condemnat l’assassinat i ha cridat als veïns a la concentració per rebutjar els crims. “Estem consternades”, ha asseverat Mijoler perquè “és un acte execrable, que no ha de tenir lloc a cap ciutat del món, però especialment el Prat ens sentim molt fràgils en aquest sentit perquè no ens ho esperàvem. Feia uns quants anys que no havíem patit un acte de violència masclista com aquest, però és que encara més amb el tema de la violència vicària”, ha afegit Mijoler.

L’alcalde ha decretat tres dies de doli s’han suspès totes les activitats que estaven previstes a l’aire lliure, com ara els premis Marta Mayordomo del Prat Emprèn de demà. Mijoler ha deixat clar que “no tenim constància de cap denúncia prèvia, però respectem la intimitat i la protecció de dades d’aquestes persones, però no tenim constància que hi hagués antecedents ni de serveis socials ni de denúncies prèvies”.

Segons fonts municipals, els serveis locals d’educació i d’acció social s’han posat en contacte amb el centre al qual assistien els menors per oferir-los acompanyament social i psicològic en la gestió del cas. La parella havia comprat la casa fa aproximadament dos anys i no es relacionaven amb la gent de la zona, segons expliquen els veïns. Els infants estaven escolaritzats en un centre situat a pocs carrers del domicili. Altres fonts veïnals han apuntat a l’ACN que la casa estava en venda des de feia poc i que la parella estava en procés de separació.

Convocat un grup d’anàlisi

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha convocat divendres el grup d’anàlisi de feminicidis i ha anunciat la creació d’un grup d’expertes independents per “identificar millores en les eines de valoració de risc” prevenir, especialment, la violència vicària. En una atenció a mitjans des de Brussel·les, on es troba per assistir a una conferència a l’Eurocambra sobre pobresa menstrual, Verge ha condemnat el crim al Prat de Llobregat. “És un altre cas molt greu de violència masclista”, ha dit. Des del departament també s’han activat els serveis d’acompanyament.

La ministra d’Igualtat, Ana Redondo, també ha lamentat la “terrible” mort d’una dona i els seus dos fills al Prat de Llobregat, presumptament en mans de la seva parella. “És una realitat que ens interpel·la diàriament i és insuportable”, ha dit en declaracions al Congrés. Per la ministra sembla que s’està produint un canvi de patró en el comportament en el cas dels crims masclistes amb un increment d’atacs contra els fills. “Necessitem un diagnòstic del que està passant. De confirmar-se parlarem de nou dones i set menors enguany, aquí hi ha un increment intolerable”, ha detallat. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, també ha mostrat el seu dolor dient que aquestes morts “avergonyeix” tota la societat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia