Punt divers

Mig milió d'euros per recuperar les pintures romàniques i fer el pla estratègic del monestir de Sant Miquel de Cruïlles

Recuperar i restaurar les pintures romàniques ocultes sota la capa de d'emblanquinat de calç de l'església del monestir de Sant Miquel de Cruïlles i elaborar un pla estratègic per perfilar les actuacions per convertir aquesta 'joia del romànic' en un conjunt monumental. El delegat del Govern a Girona Jordi Martinoy ha explicat que, amb aquests objectius, el Govern farà una aportació de 400.000 euros i l'Obra Social 'la Caixa' de 100.000 durant el pròxim any. En total, 500.000 euros que han de servir per 'posar en el lloc que toca' el monestir un cop acabada la primera fase de rehabilitació.

Els primers treballs a l'església del monestir de Sant Miquel de Cruïlles van començar el setembre del 2008 amb les cales pictòriques que van fer sortir a la llum pintures romàniques, gòtiques, renaixentistes i barroques. Al llarg d'aquest any, es desenvoluparà una segona fase que ha de servir per recuperar les pintures romàniques que hi van trobar i restaurar-les perquè els visitants les puguin veure. Tot i que les anàlisis dels restauradors conclouen que durant l'Edat Mitjana tota l'església estava pintada -una mostra de l'excepcionalitat del monestir perquè no és habitual en temples de l'època-, la majoria de les pintures s'han perdut al llarg del temps i només podran restaurar les restes de les que s'han conservat. Aquesta serà una de les actuacions previstes en la segons fase que engega enguany.La segona fase no només inclou l'església del monestir, també preveu tenir en compte tot l'àmbit original del monestir. Així, elaboraran un pla estratègic que servirà per perfilar les actuacions que cal dur a terme en els pròxims anys per recuperar elements com l'antic claustre i el conjunt monàstic. Actualment, però, molts dels terrenys que hi ha al voltant de l'església del monestir són propietat privada i, per tant, serà un procés lent perquè caldrà arribar a acords amb els propietaris. 'Hi ha voluntat i bona predisposició', ha explicat el vicepresident del Consell Comarcal del Baix Empordà, Àngel Planas. La primera fase que s'ha allargat setze mesos ha servit per fer treballs preparatoris cara a la remodelació futura de l'església i de tot el conjunt monumental com reforçar l'estructura, recompondre part de la façana i col·locar un nou paviment a l'interior del temple. Les feines han estat finançades pel Govern amb 95.000 euros, la Diputació amb 85.000 i el consell comarcal amb 10.000. Mea culpaEl delegat del Govern, Jordi Martinoy, ha afirmat que cal fer autocrítica i, sense buscar culpables, per l'estat de deixadesa d'alguns elements històrics on, fins ara, no s'ha intervingut. Un exemple és el mateix monestir de Sant Miquel de Cruïlles que es va anar degradant progressivament perquè no s'hi feia cap intervenció. Per això, Martinoy afirma que ara cal fer les intervencions necessàries per arreglar els errors i posar en valor el patrimoni de les comarques gironines.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.