Punt divers

Els fòssils del jaciment de Fumanya constaten la teoria que els dinosaures pirinencs enterraven els seus ous

Un equip d'investigadors de l'Institut Català de Paleontologia, el Consorci Ruta Minera, la Universitat Autònoma de Barcelona i l'Instituto Geominero han confirmat les hipòtesis sobre l'enterrament dels ous dels dinosaures. Aquesta és la primera vegada que es pot documentar aquest hàbit reproductiu dels titanosaures. El treball ha estat possible gràcies a l'estudi d'una de les vuit postes d'ou que s'han trobat a l'entorn del jaciment de Fumanya, a Fígols (Berguedà) i gràcies a l'ús de les noves tecnologies, que han permès fer modelitzacions en tres dimensions dels ous, així com tomografies computeritzades. El resultat de la investigació es publica a la prestigiosa revista de paleontologia Lethaia.

El paleontòleg Bernat Vila ha explicat que per arribar a aquestes conclusions ha calgut modelitzar les postes d'ou en tres dimensions, estudiar els sediments del jaciment i fer tomografies computeritzades de cadascun dels ous trobats. S'ha fet a partir de l'estudi de vuit de les postes localitzades en la campanya d'excavacions que l'Institut Català de Paleontologia va dur a terme entre els anys 2004-2005.En aquesta campanya es van localitzar vuit punts amb restes d'ou de dinosaure, dels quals a tres s'hi conservaven ous sencers. D'aquests, una part són els que s'han restaurat i analitzat, que pertanyien a una posta composada per setze ous. L'estudi d'aquests investigadors permet confirmar i documentar la hipòtesi sobre aquest comportament dels hàbits reproductius dels dinosaures. De fet, és la primera vegada que es poden documentar ous sencer de dinosaure.Aquest treball l'han dut a terme els investigadors Àngel Galobart, Oriol Oms, Begoña Poza i Bernat Vila, juntament amb la col·laboradora Ana Maria Bravo.Els ous de dinosaure trobats a Fumanya pertanyen als titanosaures, un dels gèneres dels sauròpodes que van viure al planeta fins fa 165 milions d'anys i que es van extingir en fa 65, quan es va formar la serralada pirinenca.Els ous de dinosaure que s'han trobat en aquest entorn tenen uns 20 centímetres de diàmetre i pertanyen al període del cretaci superior. El jaciment paleontològic de Fumanya, on a més d'ous s'han trobat restes òssies i petjades, està considerat el més espectacular dels Pirineus i és el més extens d'Europa pel que fa a la continuïtat de les petjades. Tant els jaciments de Fígols com de Vallcebre, tots a l'entorn de Fumanya, han estat qualificats com a patrimoni cultural d'interès nacional.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.