Punt divers

Perafort demana al Govern que solucioni la plaga de mosques que afecta el municipi des d'aquest estiu

L'abocament il·legal de gallinassa en finques properes al nucli de Perafort (Tarragonès) ha provocat que, des d'aquest estiu passat, els veïns del municipi es vegin afectats per una plaga de mosques. Al municipi ja s'han dut a terme cinc tractaments per exterminar la plaga, que han fet que durant els quatre o cinc dies posteriors la presència de mosques disminueixi. Tot i així, les poblacions d'aquest insecte han tornat a proliferar i a aparèixer al municipi. L'Ajuntament de Perafort ja ha invertit més de 18.000 euros en fumigacions i ha denunciat que no pot fer front al problema tot sol, de manera que ha demanat ajuda al Govern per acabar definitivament amb aquesta plaga 'tan molesta per als veïns'.

Segons ha explicat a l'ACN l'alcalde de Perafort, Joan Martí Pla, el municipi va començar a notar la plaga a mitjans d'aquest estiu. 'Al principi pensàvem que era una cosa normal, com cada any, i vam ensulfatar cada vint dies, però va arribar un moment en què, tot i el tractament, encara hi havia més mosques', ha concretat. Així, els veïns van queixar-se al consistori perquè, tot i ser estiu, no podien 'ni obrir les finestres'. A partir d'aquí, tècnics de l'Ajuntament van sortir a la recerca de l'origen de la plaga i 'per sort van trobar un punt on s'abonava la terra' i, a més, 'era un abocador de gallinassa'. Els terrenys on hi havia aquest abocador il·legal són del terme municipal de la Secuita (Tarragonès), al límit del de Perafort. Per aquest motiu, l'Ajuntament perafortí es van posar en contacte amb el de la Secuita i aquest darrer va presentar una denúncia davant dels serveis territorials de Salut i Medi Ambient, per tal que 'se sancionés el pagès propietari de la finca'. 'Perafort hi ha donat suport perquè no pot ser que haguem de suportar aquest focus de mosques tan important, és una injustícia', ha afirmat Pla.Per la seva banda, l'Ajuntament de Perafort ha dirigit una carta als departaments de Medi Ambient i de Salut, així com al delegat del Govern al Camp de Tarragona, Xavier Sabaté, en què exposa la seva voluntat d'eradicar la plaga i on demana ajuda per resoldre-la, ja que 'és impossible que un ajuntament pugui fer-ho tot sol'.L'alcalde de Perafort ha explicat que el municipi 's'ha gastat més de 18.000 euros en pal·liar la molèstia de les mosques', de la mateixa manera que han fet altres poblacions veïnes també afectades per la plaga, com ara la Secuita i els Pallaresos (Tarragonès). 'Davant la situació actual dels ajuntaments, que han de suportar moltes competències que no els correspondrien, se'ns ha fet una mica costa amunt', ha afirmat Pla, qui ha afegit que el Govern 'no ha fet res per solucionar aquest problema tot i ser-ne l'Administració competent'. Amb relació a la possible obertura d'un expedient sancionador al pagès propietari de la finca en què es troba l'abocador il·legal, Pla ha dit que 'és la Generalitat qui ha de decidir si cal obrir-lo o no', mentre que els ajuntaments 'tenen l'obligació de denunciar els fets'.Actualment, els terrenys on es troba l'abocador il·legal de gallinassa han estat llaurats, de manera que s'ha reduït la quantitat d'excrements abocats. No obstant, en una parcel·la annexa a aquesta ha aparegut un nou abocament i, en conseqüència, les mosques han tornat a fer acte de presència.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.