Punt divers

L'alcalde de l'Ametlla de Mar acusa el CAT de no informar sobre el tall de subministrament d'aigua de divendres passat

L'Ajuntament de l'Ametlla de Mar (Baix Ebre) ha criticat que el Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) no el va informar divendres passat del tall de subministrament d'aigua que es va produir durant unes hores ni dels motius del mateix, fins hores després que es dugués a terme. Segons l'alcalde del municipi, Andreu Martí, l'Ajuntament 'es queixarà' davant el CAT per aquesta 'desinformació', que ha creat preocupació i desconfiança al consistori pel que fa a la 'transparència informativa' que el CAT ha d'aplicar quan s'iniciïn els treballs de descontaminació al pantà de Flix (Ribera d'Ebre). En canvi, altres alcaldes de municipis connectats al CAT han afirmat haver rebut informació sobre el tall d'aigua.

Segons l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar, el primer avís del CAT sobre el tall en el subministrament d'aigua el va rebre l'empresa d'aigües el divendres a les vuit de la tarda, quan el CAT va avisar que el tall es faria 'per una avaria'. Una hora després, assegura l'Ajuntament, el CAT va 'canviar la versió' i va informar la companyia que hi havia un problema de contaminació de l'aigua subministrada, de manera que el tall s'havia de fer extensiu a tota la població. Va ser la companyia d'aigües qui va informar el regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament, que va demanar explicacions al CAT i, segons el consistori, no va tenir 'cap resposta clara' fins la mitjanit, quatre hores després que l'empresa d'aigües rebés el primer avís. Durant aquest temps, la companyia va tallar el subministrament, va fer analítiques de l'aigua dels dipòsits i el va buidar, com a mesura de precaució.L'alcalde de l'Ametlla de Mar ha demanat al CAT que 'sigui més transparent amb la informació important', ja que, tot i que les analítiques finalment van donar negatiu, el motiu del tall va ser un suposat positiu per mercuri. Martí ha advertit que 's'hauran de revisar protocols de comunicació' entre el CAT i els ajuntament, ja que 'no pot ser que tardin tantes hores en comunicar el tall'. L'alcalde s'ha mostrat preocupat per aquesta 'manca d'informació' tenint en compte el pròxim inici dels treballs de descontaminació dels llots tòxics de l'embassament de Flix, una 'delicada actuació que, de no comptar amb una adequada planificació i una transparència informativa als municipis afectats, pot suposar un greu problema social'.Per la seva banda, altres alcaldes de municipis també connectats al CAT, com Amposta, Tortosa, el Perelló (Baix Ebre) o l'Ampolla (Baix Ebre), han explicat a l'ACN que sí van ser informats pel CAT sobre el tall en el subministrament d'aigua.Preocupació pels filtres del CATL'alcalde de l'Ampolla i expresident del CAT, Francesc Sancho, ha transmès a l'ACN la seva preocupació pel funcionament dels filtres de carbó activat que es van instal·lar al CAT. Segons Sancho, si el tall del subministrament es va fer perquè realment hi havia mercuri a l'aigua, 's'haurien saltat els filtres', mentre que si es va tractar d'un fals positiu, 'tampoc es té confiança en els filtres perquè la possibilitat del mercuri es dóna per certa'. 'Ens preocupa si els filtres funcionaran o no en cas que hi hagi un episodi real de contaminació com a conseqüència dels treballs a Flix', ha afegit. Sancho considera que el CAT 'ha de donar explicacions' al respecte, i ha donat a conèixer que l'Ajuntament de l'Ampolla ha encarregat una anàlisi de l'aigua del dipòsit municipal, per comprovar si hi ha presència de mercuri, i que n'està esperant els resultats. El CAT va enviar un comunicat divendres passat a la mitjanit, on va fer públic el tall en el subministrament d'aigua. El Consorci va atribuir el tall a una errada en les analítiques, que van marcar un fals positiu de mercuri en l'aigua.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.