El jurat considera Jun Niu culpable de la mort del cuiner de l'alberg de temporers d'Aitona

El jurat popular ha considerat provats tots els fets que havia de valorar. L'advocat de la defensa, Ramón Arnó, ha considerat que el veredicte «s'ha ajustat molt a la realitat dels fets». Després de les tres jornades del procés judicial, fiscalia ha rebaixat la petició de pena inicial de 18 anys, a 9 anys i 11 mesos de presó. Ja al primer dia del judici el Ministeri Fiscal va situar-la a 10 anys, i la defensa la va acceptar. Finalment, es considera la mort de José Carlos da Silva com un homicidi, i no un assassinat. En aquest cas, i arran dels atenuants comprovats «el còmput de la pena ha de ser inferior a 10 anys, com estipula el codi penal», ha explicat l'advocat.

Ara la jutge del cas dictarà sentència amb la pena final. S'ha de destacar que a més de considerar culpable del fets Jun Niu –ell els va reconèixer-, el jurat popular ha rebutjat per unanimitat sol·licitar-ne l'indult o la suspensió de pena. En tot cas, agafen importància els atenuants que han permès reduir el grau de responsabilitat de l'acusat. Jun Niu no pateix cap malaltia mental greu però sí que té un caràcter «estrany», psicopatològic i esquizoide, una vida solitària i aïllada socialment, i especialment sensible a valoracions negatives. Això, sumat a la mala relació amb el cuiner, des que havia treballat a l'explotació de temporers els estius del 2006 i 2007, haurien pogut provocar una ofuscació de la qual en va derivar l'homicidi final.

Jun Niu va ser expulsat el juny del 2007 de l'explotació després de passar per camps de pagesos que el van rebutjar per «baix rendiment». A l'explotació l'Arròs d'Aitona se'l coneixia com el xino tonto. El 26 de setembre de 2007 va tornar a la zona per reclamar una nòmina que l'empresa nega, i segons sembla, per demanar feina.

L'encarregat el va fer esperar en diverses ocasions, sempre davant del cuiner. Aquest últim va estar evitant que Jun Niu parlés directament amb el responsable de l'explotació, Carlos Barrezueta, ja que segons l'acusat el va expulsar diverses vegades. Després d'esperar-se durant tot el dia, Jun Niu va tornar a l'alberg aquell vespre. En entrar al menjador, i va dirigir-se cap a la cuina. No ha quedat clar quin paper va jugar aquí el cuiner, però va ser en aquest moment quan va rebre dues ganivetades de Jun Niu.

Una d'aquestes ferides va causar-li la mort, en tallar-li l'artèria femoral. Ha quedat provat que Jun Niu va entrar al menjador portant a la mà una bossa blava amb tres ganivets a dins, un dels quals va servir com a arma homicida. Uns temporers que sopaven al menjador van sentir el soroll i van veure com Jun Niu clavava les ganivetades, però no si prèviament discutia amb José Carlos da Silva. En tot cas, el van retenir fins que van arribar els Mossos d'Esquadra.

Ara, després d'un any i mig de presó provisional, Jun Niu complirà la pena que li imposi la jutge pel delicte que ell mateix va reconèixer i que en el judici ha quedat provat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.