Successos

ROBATORIS A DOJO

Roben la creu del cim del Gra de Fajol, a 2.708 metres d'altura

El robatori va ser el setembre passat, quan tres persones que se l'emportaven van dir al guarda que la duien a reparar i no la van tornar

Els lladres van pujar al cim amb una radial i van serrar la creu de ferro, que pesa 50 quilos

L'associació Espluga Viva del Centre Excursionista d'Esplugues de Llobregat denuncia el robatori de la creu de ferro que van col·locar l'any 1999 al cim del Gra de Fajol, al terme de Setcases, amb motiu del 25è aniversari de l'entitat. Aquesta creu mesura dos metres d'altura, pesa cinquanta quilos i estava situada a una altitud de 2.708 metres, característiques, però, que no van fer desistir els lladres de robar-la.

El robatori es va produir el setembre de l'any passat, quan el guarda del refugi d'Ull de Ter va coincidir amb dos homes i una dona que s'enduien la creu. Segons ells, se l'emportaven “per reparar-la”, va explicar el guarda que li havien comunicat. En aquell moment, el guarda no se'n va malfiar i es va creure aquesta versió.

Va ser tres mesos més tard, al desembre, quan un dels membres de l'entitat que havia col·locat la creu al cim l'any 1999 juntament amb un grup de deu excursionistes, va pujar al cim i va veure que no hi era. Va ser llavors quan es van adonar del robatori.

Els lladres van atrevir-se a pujar els 2.708 metres d'altura equipats amb una serra radial per tallar la creu i endur-se-la.

Els responsable de l'associació denuncien i rebutgen aquest acte d'incivisme i vandalisme, al mateix temps que fan una crida a la ciutadania a denunciar aquests fets i que les entitats excursionistes del país insisteixin en els valors de l'excursionisme com a patrimoni cultural, de civisme, amb respecte a la muntanya i els seus símbols.

L'any 2009, l'associació hi havia col·locat una placa commemorativa dels deu anys de la col·locació de la creu. El robatori va provocar indignació a l'Associació Espluga Viva, que afirma que no ha denunciat formalment el succés, i que ha preferit difondre-ho públicament perquè no es tornin a repetir fets d'aquestes característiques.

Al límit amb Queralbs

El Gra de Fajol està situat al massís de la capçalera de la vall de Camprodon, dins el terme de Setcases, al límit amb el de Queralbs i culmina a 2.708 m d'altitud. Separa les comes d'Ulldeter, de l'Orri i de Fresers i s'uneix al puig de Bastiments pel coll de la Marrana (2.550 metres d'altitud).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.